Scenariu politic: Disputa Lipă-Novak, atac la Coaliție. Nu uitați al cui ministru a fost și pe ce listă a candidat!

Disputa Lipă-Novak, atac la Coaliție. Nu uitați al cui ministru a fost și pe ce listă a candidat!
Disputa Lipă-Novak, atac la Coaliție. Nu uitați al cui ministru a fost și pe ce listă a candidat!

Elisabeta Lipă, președintele Federației de Canotaj, nu este la prima dispută cu un ministru. Pe rețelele sociale au început să circule scenarii care dau o dimensiune politică a acestor poziții publice.

Dacă acum Lipă i-a reproșat ministrului Eduard Novak că nu a așteptat canotorii la aeroport, după medaliile cucerite la Munchen, în urmă cu un an l-a atacat pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Pe rețelele sociale au început să circule scenarii care dau o dimensiune politică a acestor poziții publice. Mai ales că UDMR, partidul care îl susține pe Novak, este criticat pentru subordonarea față de Viktor Orban, iar ministrul Sportului se numără printre cei mai criticați miniștri din Guvern.

Scenariul amintit pleacă de la ipoteza că UDMR își va apăra miniștrii, pe de o parte, iar pe de alta că nu se poate delimita de liderul Fidesz, din partea căruia primește atât sprijin politic, cât și finanțare. Ca urmare, sub presiunea publică, PSD și PNL vor fi silite să rupă alianța cu UDMR.

Coaliția ar deveni, astfel, tot mai fragilă, iar șansele ruperii Alianței PSD-PNL ar crește.

Lipă, ministrul lui Cioloș, candidatul Gabrielei Firea

USR ar profita cel mai mult de această situație, revenind în cărțile guvernării, sau măcar având ce negocia pentru susținerea unui nou guvern. Atât presa hashtag cât și reprezentații USR au presat guvernul pentru  delimitarea de liderii UDMR, după declarațiile făcute de Orban la Tușnad, în fața vicepremierului Kelemen Hunor. Strategia tăcerii, adoptată de liderul Uniunii, a fost sabotată de USR și de presă, care nu au lăsat să se stingă scandalul, pe perioada ”vacanței”.

De ce ar face marele sportiv Elisabeta Lipă jocurile pentru Drulă, pe care îl critica exact acum un an?

Să nu uităm că Lipă a fost ministrul lui Dacian Cioloș, din 2015 în 2017, atrag atenția unii comentatori, pe rețelele sociale. În august 2021, între Cioloș și Drulă se dădea o luptă pentru putere în interiorul USR. Astăzi, nu doar USR ar fi avantajată de o rupere a Coaliției, ci și partidulețul fostului premier, care păstrează câțiva parlamentari, reintră în joc. Chiar dacă, aproape sigur, Lipă nu este angajată în politică, sfaturi primite de la fostul său șef, sau de la consilieri din mandatul ”tehnocraților” ar putea influența intervențiile publice ale marii sportive.

Elisabeta Lipă a încercat să intre în politică și pe plan local. În 2020, a candidat la Consiliul general al Capitalei, pe lista Gabrielei Firea. Vicepreședintele PSD, care își dorește un nou mandat la primăria Generală, ar fi de asemenea avantajată de ieșirea social-democraților de la guvernare. Astfel, delimitarea de Nicușor Dan ar putea fi mult mai clară, iar criza economică și energetică pe care o administrează guvernul nu i-ar afecta șansele.  

Lipă: Dacă Novak nu știa, avea obligația să ne întrebe

Elisabeta Lipă susținea că ministrul Drulă nu i-a răspuns nici la telefon, nici la mesaje, atunci când a încercat să îi ceară sprijin pentru antrenamentele canotorilor, în 2021. Drulă nu a asigurat sportivilor un culoar dedicat pe lacuri sau pe Dunăre, unde să nu fie deranjați de alte ambarcațiuni de agrement.  Din acest motiv, aceștia s-au pregătit patru luni și jumătate în Italia. Iar la antrenamentele finale ale olimpicilor, din România, a fost nevoie de intervenția poliției pentru protecția sportivilor.

Ministrul Eduard Novak a explicat de ce nu a fost prezent la aeroportul Henri Coandă, pentru a întâmpina sportivii întorși de la Munchen.

”Primirea delegației noastre la revenirea în țară a fost organizată de Federația Română de Canotaj. Federația a programat evenimentul, s-a ocupat de închirierea Salonului Oficial și a invitat presa. Ministerul Sportului nu a fost invitat să participe nici la organizare, nici la evenimentul în sine, și nici nu a primit o informare oficială în acest sens. Vă asigur că am fi onorat cu mare bucurie orice propunere de participare, în orice formă, cum am făcut-o de atâtea ori când sportivii români au revenit în țară cu rezultate internaționale”, a scris Eduard Novak pe Facebook.

Elisabeta Lipă i-a dat replica, într-o intervenție la Realitatea tv: „Este trist că o performanță unică este umbrită de un așa eveniment neplăcut. Eu, ca șef al federației, pot invita membrii guvernului atunci când realizăm noi evenimentul, dar la o asemenea performanță, nu cade în sarcina noastră. Îl înțeleg pe ministru că nu poate veni, dar mai sunt și alți oameni prin minister.

Cei din Ministerul Sporturilor aveau obligația să vină, mai ales că știau cînd soseam, aveau programul nostru. Că doar nu eram în Germania până la Sărbătorile de Iarnă. El trebuia să știe când venim, iar dacă nu știa, avea obligația să ne întrebe”, a spus Elisabeta Lipă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel