Scandinavia a fost lovită de frig extrem și furtuni de zăpadă. Temperatură de -43,6 grade, record în Suedia

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Un val de aer rece dinspre Siberia a lovit Scandinavia.

Frigul extrem și furtunile de zăpadă au perturbat transportul și au închis școlile în Scandinavia, în timp ce vânturile puternice și ploile abundente din vestul Europei au provocat inundații și cel puțin un deces.

Miercuri, temperaturile au coborât sub -40C în regiunea nordică pentru a doua zi consecutiv. În Kvikkjokk-Årrenjarka, în Laponia suedeză, mercurul a coborât la -43,6C, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ianuarie în Suedia din ultimii 25 de ani, a anunțat agenția suedeză de știri TT.

Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și vântul puternic au perturbat transporturile în întreaga regiune nordică, mai multe poduri fiind închise, iar unele servicii de trenuri și feriboturi suspendate. Mai multe școli din Scandinavia au fost închise.

Poliția din cea mai mare parte a Danemarcei i-a îndemnat pe șoferi să evite deplasările inutile, în timp ce vântul și zăpada au lovit părțile de nord și vest ale țării.

Temperaturi de până la -30 de grade în Rusia

Valul de aer rece dinspre Siberia și regiunea arctică s-a abătut, de asemenea, asupra vestului Rusiei, iar temperaturile din Moscova și din alte zone au scăzut până la -30 grade, mult sub temperatura medie pentru începutul lunii ianuarie.

Oficialii din Moscova, Sankt Petersburg și din alte zone au emis avertizări meteorologice de cod portocaliu, avertizând locuitorii împotriva posibilelor riscuri pentru sănătate.

În Marea Britanie, un șofer a murit după ce un copac a căzut peste mașina sa în vestul Angliei. Poliția din Gloucestershire a declarat că bărbatul a murit în urma incidentului petrecut marți după-amiază în apropiere de orașul Kemble.

Furtuna, care a fost numită Henk de către serviciile meteorologice oficiale din Marea Britanie, Irlanda și Olanda, a provocat întreruperi de energie electrică, probleme în transporturi, pagube materiale și perturbări în Marea Britanie.

Peste 300 de avertismente de inundații erau în vigoare miercuri în Anglia și Țara Galilor, în timp ce 10.000 de locuințe au rămas fără curent electric. O alertă severă de inundații, ceea ce înseamnă un pericol pentru viață, a fost anunțată pentru râul Nene din Northampton, în centrul Angliei.

În Olanda, poliția din apropierea orașului Eindhoven a declarat că vânturile puternice ar fi putut juca un rol în moartea unui bărbat în vârstă de 75 de ani care a căzut de pe bicicletă marți seara târziu, în timp ce vânturile puternice au lovit o mare parte a țării.

Fără curent electric pentru 10.000 de locuințe

În Franța, ploile torențiale au afectat regiunile nordice Pas-de-Calais și Nord începând de duminică, forțând evacuarea a aproximativ 200 de persoane și lăsând fără curent electric 10.000 de gospodării, potrivit autorităților locale.

Șoselele din orașul Blendecques s-au transformat în cursuri de apă, iar autoritățile au avertizat miercuri locuitorii din zonele aflate sub alertă de inundații să își limiteze deplasările până când nivelul apei se va diminua.

Sute de lucrători din întreaga Franță au fost mobilizați pentru a salva oameni din locuințele inundate și pentru a curăța drumurile, iar personal suplimentar și echipamente au venit din Cehia, Slovacia și Țările de Jos.

Serviciul național de meteorologie a menținut joi avertizările de inundații și vânt pentru mai multe regiuni din nordul Franței și de la granița cu Belgia, Luxemburg și Germania, fiind prognozate mai multe ploi, împreună cu vânturi de până la 100 km/h, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel