EXCLUSIV  Scandaluri la București și Săcele. Coarnă: Pare că Poliția a fost învinsă, DAR... priviți cu ATENȚIE!

Dumitru Coarnă FOTO AGERPRES
Dumitru Coarnă FOTO AGERPRES

Dumitru Coarnă a vorbit, luni, în exclusivitate pentru DCNews, despre cazurile din Săcele și București, unde forțele de ordine au fost nevoite să intervină.

Chiar duminică, Dumitru Coarnă spunea, după cazul de la Hunedoara, unde mai mulți oameni ai legii au fost agresați verbal de persoane din oraș, că își dorește să nu mai apară un astfel de caz, însă „probabil vor mai fi". La câteva ore, situația a degenerat din nou. Poliţiştii şi jandarmii din Braşov au intervenit, duminică, în Săcele, unde s-a iscat un conflict între mai multe persoane. De asemenea, tot duminică, au avut loc incidente în cartierul Rahova din București, după ce mai mulți oameni au ieșit în stradă să petreacă.

„La Săcele, sunt opt reținuți. Aceștia urmează să fie prezentați pentru arestare preventivă pentru ultraj, distrugere și tulburarea liniștii publice. La București, nouă persoane au fost reţinute, până acum. Sunt acuzate tot de ultraj, tulburarea ordinii şi liniştii publice. Audierile încă sunt în desfăşurare, deci numărul reţinerilor ar putea creşte", a spus, luni, Dumitru Coarnă pentru DCNews.

„Atât la Arad, Prahova, Hunedoara, București, Brașov, vorbim de cetățeni români de etnie romă, asta indică fără niciun dubiu statistica. Majoritatea dintre ei sunt oameni certați cu legea. Priviți la acel „Spartacus" de București, care spune că răstoarnă mașinile Jandarmeriei. De aceea spun că Poliția a acționat inteligent, nu a intrat în jocul lor, nu a răspuns provocărilor de a interveni violent. Probabil că unii își doreau lucrul acesta. S-a restabilit ordinea și astăzi nu mai sunt focare de acest gen. Priviți la Hunedoara acum: liniște. În Rahova la fel. Și așa mai departe. Acest lucru dă încredere populației că avem posibilități multiple de a restabili ordinea fără a folosi violența sau forța", a precizat Coarnă.

Întrebat dacă Poliția ar trebui să aibă mai multă putere în astfel de cazuri, a spus: „Eu nu sunt adeptul intervenției în forță. Am restabilit ordinea, nu a fost nimeni rănit. Dacă se intervenea în forță, poate acum aveam răniți sau decese. Cui profita acest lucru? Eu nu sunt adeptul acestei ipoteze. Până la urmă, avem și alte soluții pentru a evita vătămarea corporală și decesele. Eu cred că Poliția a intervenit corect, a rezistat în fața provocărilor."

„Sigur că, în primă fază, pare că Poliția a fost un pic învinsă, pentru că sunt echipaje minimale cele care merg să verifice apelul la 112. Și la București, și la Hunedoara au fost echipaje formate din doi polițiști sau un polițist și un jandarm. Și s-a întâmplat ce am văzut cu toții. Sigur că ulterior au venit forțe suplimentare. Avem dispozitive care, de îndată ce sunt chemate, intervin și ordinea este restabilită, iar conflictul aplanat.

Dacă privim cu atenție: nu avem răniți, persoane decedate, nici în Brașov, Hunedoara sau București. Poliția a lucrat și reacționat bine, chiar foarte bine! Sigur că sunt unii care la prima vedere vor mitraliere. Repet: nu sunt adeptul acestei ipoteze cu agresiune atât de evidentă. Avem și alte soluții pentru a aplana și evita rănirea", a subliniat acesta.

Efect după pandemie

Dumitru Coarnă consideră că încrederea oamenilor în Poliție va crește după această perioadă. „Stând în case, în izolare, aceste conflicte ies în evidență, se văd mult mai pregnant decât atunci când eram în stradă, ocupați. Acum lumea vede clar cu ce ne confruntăm. Vom ieși întăriți. Și societatea în general va fi întărită după această pandemie", a spus Coarnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel