EXCLUSIV  Scandalul pensiilor: Oamenii ar fi trebuit să primească tichete de masă. Ioana Constantin: Majorările nu sunt reale!

Foto ilustrativ Pexels, arhivă
Foto ilustrativ Pexels, arhivă

Ioana Constantin a vorbit despre problemele cu care se confruntă vârstnicii din România. 

Ioana Constantin şi Val Vâlcu au vorbit, la DC News, despre vârstnicii din România. Jurnalistul a lansat varianta ca pensionarii să primească în locul acelei indexări care abia acoperă rata inflaţiei tichete de masă care să fie acordate diferenţiat, în funcţie de venitul fiecăruia. 

Ioana Constantin a declarat, însă, că acest lucru nu s-a făcut pentru că ar fi însemnat costuri mult mai mari pentru stat. În schimb, s-a decis ca pensiile să fie majorate cu un anumit procent, majorare pe care pensionarii oricum nu o simt din cauză că banii pe care îi primesc în plus nu acoperă scumpirile la alimente şi energie. 

În plus, Ioana Constantin a atras atenţia şi asupra faptului că vârstnicii din România au avut foarte mult de suferit în ultimii doi ani şi din cauză că au avut foarte greu acces la serviciile medicale de care aveau nevoie, în contextul pandemiei de coronavirus. 

"Majorările acestea nu sunt reale, oamenii nu le simt, pentru că ele sunt înghiţite de scumpiri, de inflaţie. Sunt foarte multe anomalii. De exemplu, oamenii primesc acele tichete pentru tren, dar foarte mulţi dintre ei nu le folosesc, nu merg niciodată cu trenul. Pentru acei oameni ar fi fost mai valoros să primească bani în locul acelor tichete. (...) Ei au avut nevoie să acorde în masă nişte măriri, ca să mulţumească toate categoriile.

Să ştiţi că şi în mediul rural sunt probleme. Acolo încălzirea se face cu lemne, iar lemnele sunt foarte scumpe. Lemnele de foc au fost aproape de negăsit în ultimele luni, iar costurile sunt foarte mari. Îmi povesteau că un tractor de lemne ajunge la 2.600-2.700 de lei. Este foarte mult.

Iar în Bucureşti sau în marile oraşe unde au fost probleme cu încălzire oamenii nu au mai putut să bage în priză nici măcar un calorifer electric, pentru că le-a fost frică de factura la energie. Problemele s-au dus în lanţ. În ultimii doi ani de pandemie noi am pierdut foarte mulţi vârstnici tocmai pentru că nu au avut acces la servicii medicale de calitate şi acest lucru a dus la o degradare a stării lor de sănătate, dar şi aceste costuri, statul în frig...", a declarat, la DC News, Ioana Constantin. 

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel