Scandalul de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Tg. Mureș, dezamorsat

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean  Mureş, Ioan Macarie, a declarat, vineri,  că în cadrul Consiliului de Administraţie al instituţiei s-a luat decizia ca toţi elevii şi profesorii de la Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş să fie arondaţi la Liceul Bolyai Farkas.

Ioan Macarie a spus că elevii vor ţine orele de curs în clădirea în care a funcţionat LTRC şi că doar partea administrativă va aparţine de Liceul Bolyai Farcas, până la soluţionarea definitivă a procesului referitor la modul de înfiinţare a liceului catolic.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a anunţa joi  că, după primirea motivării instanţei de judecată, referitoare la suspendarea executării deciziei nr. 1385/31.08.2017 emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, prin care s-a înfiinţat LTRC Târgu Mureş, s-a decis arondarea claselor de aici la altă unitate şcolară.

'Am primit motivarea, am emis Ordinul către ISJ Mureş în aşa fel elevii să fie înscrişi în clase, profesorii să le predea începând cu ziua de luni. Elevii şi profesorii vor fi arondaţi unui liceu, astfel încât până la finalizarea unui proces aflat pe rolul instanţei de judecată şi până la finalizarea anchetei DNA, în care sunt implicaţi membrii Consiliului de Administraţie din acea perioadă şi fostul inspector general şcolar judeţean, elevii să nu aibă de suferit. Este singura soluţie pe care poate să o sugereze Ministerul Educaţiei Naţionale la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş. Vor fi sub tutela altui liceu, este o soluţie provizorie, până la soluţionarea în instanţă. În momentul în care se va soluţiona procesul, lucrurile vor reveni la normal. Ieri am primit motivarea instanţei în baza acestei motivări, Direcţia Juridică a găsit soluţia legală prin care elevii afectaţi de acest conflict local să nu piardă nimic din prima zi de şcoală', a arătat ministrul Educaţiei.

[citeste si]

Problemele privind funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al ISJ Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.

În luna iunie, Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Mureş a anulat, în primă instanţă, decizia emisă de ISJ Mureş prin care s-a înfiinţat LTRC şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ. Tribunalul Mureş a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureş în contradictoriu cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi cu Liceul Teologic Romano-Catolic şi a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş.

Hotărârea nr. 479/2017 a Tribunalului Mureş a fost atacată cu recurs, însă până la soluţionarea cauzei, Decizia nr. 1385/31.08.2015 este suspendată, în urma unei decizii definitive a instanţei, din data de 2 august 2017. Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş prevede la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea.

La art. 2, se prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional Unirea. (Agerpres)

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy