Scandal SUA - Canada. Republicanii americani sunt acuzați de ingerințe în treburile interne canadiene

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Autoritățile oficiale canadiene îi acuză pe republicanii din SUA de ingerințe în treburile interne ale țării, după ce site-ul de crowdfunding GoFundMe a declarat că va rambursa marea majoritate a milioanelor de dolari strânse de protestatari.

Ministrul canadian al siguranței publice a spus că oficialii americani ar trebui să nu se mai implice în afacerile interne ale țării sale, alăturându-se altor lideri canadieni care au respins pozițiile republicanilor din SUA care și-au manifestat sprijinul în favoarea manifestanților care protestează împotriva restricțiilor Covid-19 și au asediat centrul orașului Ottawa de mai bine de o săptămână. 

Republicani proeminenți, inclusiv guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și procurorul general al Texasului, Ken Paxton, și-au manifestat dezacordul după ce site-ul de crowdfunding GoFundMe a declarat că va rambursa marea majoritate a milioanelor de dolari strânse de protestatari, a raportat Associated Press.

Site-ul a spus că a întrerupt finanțarea organizatorilor de proteste după ce a stabilit că eforturile lor au încălcat termenii și condițiile site-ului prin implicarea în activități ilegale. 

Ca răspuns, Paxton a postat pe Twitter: „Texanii patrioți au donat pentru cauza demnă a camionagiilor canadieni”. Senatorul Ted Cruz a spus la Fox News că „guvernul nu are dreptul să vă oblige să vă conformați mandatelor lor arbitrare”.

Republicanii, acuzați de ingerințe

Ministrul siguranței publice, Marco Mendicino, a răspuns: „Cu siguranță nu este preocuparea procurorului general din Texas cu privire la modul în care noi, în Canada, ne desfășurăm viața de zi cu zi în conformitate cu statul de drept”.

„Trebuie să fim vigilenți cu privire la potențiala interferență străină... Indiferent de declarațiile făcute de un oficial străin. Suntem canadieni. Avem propriul nostru set de legi. Îi vom respecta”, a spus Mendicino.

Mulți membri ai Partidului Republican au făcut comentarii susținând protestele, inclusiv fostul președinte Donald Trump, care l-a numit pe Trudeau un „nebun de extremă stânga” ce a „distrus Canada cu mandate nebunești de Covid-19”.

Ottawa a declarat stare de urgență duminică, iar luni primarul a pledat pentru mobilizare a 2.000 de polițiști suplimentari pentru a ajuta la înăbușirea demonstrațiilor organizate de așa-numitul Convoi al Libertății, care a folosit sute de camioane pentru a bloca efectiv capitala Canadei.

Protestele au înfuriat și oamenii care locuiesc în centrul orașului, inclusiv în cartierele din apropierea Dealului Parlamentului, sediul guvernului federal.

„Oamenii încearcă să ne blocheze economia, democrația și viața de zi cu zi a concetățenilor noștri”, a spus premierul Justin Trudeau într-o dezbatere de urgență din parlament, în timp ce protestul a continuat afară.

Trudeau a spus că toată lumea s-a săturat de Covid-19, dar nu aceasta este soluția. El a spus că restricțiile nu vor dura pentru totdeauna și a remarcat faptul că țara sa are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume. „Canadienii au încredere în știință”, a spus Trudeau, scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel