Scandal Premiul Nobel. Acuzații de viol

Premiul Nobel
Premiul Nobel

Jean-Claude Arnault, francezul aflat în centrul scandalului sexual care a provocat amânarea premiului Nobel pentru Literatură în 2018, a făcut apel la Curtea Supremă din Suedia împotriva sentinţei pentru viol, a anunţat joi cea mai înaltă instanţă judecătorească din această ţară, potrivit AFP.

Personalitate influentă în peisajul cultural suedez, Jean-Claude Arnault (72 de ani) a fost condamnat pentru viol, la începutul lunii decembrie, la doi ani şi şase luni de închisoare.

Arnault a făcut apel împotriva sentinţei şi a cerut Curţii Supreme să respingă acuzaţiile în totalitate, a precizat instanţa într-un comunicat.

Curtea Supremă i-a dat lui Arnault, care fusese condamnat în primă instanţă la începutul lunii octombrie, termen până la 28 ianuarie pentru a aduce argumente noi în sprijinul cererii sale. Curtea Supremă nu judecă decât cazurile care pot constitui un precedent judiciar sau pe cele care prezintă motive excepţionale pentru revizuirea sentinţei.

Scandal izbucnit în 2017


Jean-Claude Arnault nu a dat nicio declaraţie publică.

Scandalul care a zguduit Academia Suedeză a izbucnit în noiembrie 2017, la o lună după dezvăluirile despre violurile şi agresiunile sexuale imputate producătorului american de film Harvey Weinstein.

Arnault, căsătorit cu Katarina Frostenson, membră a Academiei Suedeze, avea legături strânse cu instituţia care decernează din 1901 Nobelul pentru Literatură.

VEZI ȘI HOROSCOP 2019 chinezesc. Ce vă așteaptă conform anului nașterii

Jean-Claude Arnault era directorul artistic al Forum, un club select pe care l-a înfiinţat în 1989 şi pe care îl frecventau editori, scriitori, dramaturgi, muzicieni precum şi numeroase tinere fete. Arnault primea subvenţii generoase din partea Academiei suedeze şi se lăuda că este cel de-al 19-lea membru al prestigiosului for. Potrivit unor martori, acesta le dezvăluia prietenilor săi numele viitorilor laureaţi ai premiului Nobel.

18 femei au depus plângere


Un număr de 18 femei, printre care şi cea care a depus plângere în justiţie împotriva lui Arnault, au făcut mărturisiri în noiembrie 2017 pentru cotidianul Dagens Nyheter, acuzându-l pe bărbatul de origine franceză de agresiuni sexuale şi hărţuiri.

Mai mulţi membri ai Academiei au părăsit prestigioasa instituţia după izbucnirea scandalului. Rămasă fără credibilitate şi fără cvorumul necesar funcţionării după plecarea mai multor membri, Academia Suedeză a amânat cu un an decernarea premiului pentru literatură din 2018, o premieră în istoria de 70 de ani a instituţiei.

CITEȘTE ȘI Dragnea: Stanciu m-ar fi achitat dacă o propuneam la CCR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel