Scandal la Colegiul Șincai din București. Băluță: Școala nu e câmp de bătălie politică

Este scandal la Colegiul Șincai din București.

Directorul Colegiului Național „Gheorghe Șincai", Silvia Mușătoiu, s-a declarat nemulțumită de decizia autorității locale de a le impune directorilor unităților de învățământ din Sectorul 4 să ceară acordul primăriei pentru cheltuielile pe care vor să le facă din banii publici, alocați de Consiliul Local al Sectorului 4. De la prima sa postare pe Facebook și până la un scandal care a ajuns până la Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a fost doar un pas. 

Motive controversate

În realitate însă, se pare că motivele reale ale directorului de la Șincai ar fi diferite de cele declarate. Conform rptv.ro, directorul  i-a convins pe profesorii liceului, pe elevi și chiar pe părinții acestora că vrea să cumpere doar ce e mai rentabil și mai bun. Cu toate acestea, a plătit chiar și de două ori mai mult pentru un metru pătrat de parchet, pentru o bancă pentru elevi și un scaun, ori pentru un banal burete de șters tabla.

Potrivit surselor citate de rptv.ro, în 2018, Colegiul Șincai a plătit 662 de lei pentru un pupitru cu scaun, în timp ce același model de mobilier ar fi putut fi achiziționat cu doar 350 de lei, iar pentru un burete magnetic de șters tabla a dat 11 lei, fără TVA, în loc de 5 lei, cât ar fi costat dacă cei care s-au ocupat de achiziție ar fi dat o simplă căutare pe internet.

În plus, pentru un metru pătrat de parchet laminat, școala a achitat 60 de lei, în loc de 30 de lei, cât este media pieței pentru același produs și totodată, media prețurilor prinse în contractele-cadru ale Primăriei Sectorului 4, contracte pe care directorul Colegiului Gheorghe Șincai le contestă acum. Acestea, dar și alte produse se pare că vin de la aceeași garnitură de societăți, furnizori preferați de directorul Silvia Mușătoiu. 

„Domnul Primar al Sectorului 4, Daniel Băluță, a modificat acest contract de management administrativ-financiar în mod abuziv, adăugând un articol prin care finanțarea unităților de învățământ arondate se va face în mod condiționat, achiziția bunurilor sau serviciilor necesare făcându-se numai cu acordul dânsului și de la furnizori nominalizați și agreați de dumnealui", se arată în scrisoarea deschisă transmisă Ministrului Educației, Primarului Sectorului 4 și Inspectoratului Școlar al Municipiului București, de către un grup format din profesorii și sindicaliștii Colegiului Șincai, susținuți de părinții elevilor liceului.

Situația din 2018, diferită

Spre exemplu, anul trecut, când Colegiul Șincai nu dădea socoteală pentru banii cheltuiți, managementul școlii a făcut nu doar achiziții discutabile, ci și plăți pentru servicii mai mult sau mai puțin cuantificabile: 2.200 de lei pentru un abonament anual la o bază de date cu legi actualizate la zi, în condițiile în care ar fi putut găsi aceleași informații, pe alte site-uri de profil autorizate, pentru doar 300 de lei/an. Iar diferențe importante de preț se pot regăsi și la capitolul consumabile: hârtie de copiator (24.49 lei la Șincai, față de 15.56 în contractele primăriei), registre, cretă, tonere, tastaturi pentru calculator (89 de lei la Șincai, față de 45 de lei pe site-urile de profil) și alte asemenea bunuri la costuri spraevaluate, cum ar fi un fileu de volei cumpărat de Colegiul Șincai cu 251 de lei, care în realitate poate fi achiziționat cu sume cuprinse între 96 și 165 de lei, sau camere de supraveghere cumpărate la preț de 213 lei, în loc de 167 de lei, cu cât poate cumpăra primăria.

Și cărțile sunt mai scumpe pentru Șincai

Chiar și cărțile au intrat, în cazul Colegiului Șincai, în categoria de achiziții de lux. Cel puțin, asta rezultă din prețul plătit pentru un exemplar din „Amintiri din copilărie Vol. 3" – 22.55 lei, față de 13,99 lei, cât costă același volum, de la aceeași editură, pe site-urile de profil.

Primarul Băluță refuză să comenteze situația

„Nu comentez nimic pe acest subiect! Școala nu este câmp de bătălie politică", a susținut primarul Daniel Băluță vizavi de acest subiect.

Citiți subiectul pe larg aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel