Scandal în Prahova: Cum îi umilește un profesor pe elevii romi

În vederea derulării unui proiect after school, care presupune educație remedială și masă caldă, mai mulți profesori au completat un chestionar. Organizatorii proiectului au vrut să se asigure că elevii romi sunt tratați în mod egal cu cei români și că atitudinea profesorilor nu va fi una discriminatorie. Spre mâhnirea organizatorilor, unii profesori au arătat o atitudine ostilă. Acesta a fost și cazul unui profesor din Lipănești, care a scris, fără regrete, apelativele pe care le folosește pentru romi. "Nu e rasism", spune profesorul. 

Organizatorii au transmis redacției DC News următorul mesaj: "Derulăm un proiect de tip after school (educație remedială și masă caldă) în Boldești-Scăeni, Prahova, adresat unui număr de 90 de elevi rromi și români, proiect finanțat de Petrom. În procesul de selecție a cadrelor didactice pentru acest program aplicăm un chestionar prin care încercăm să "măsurăm" atitudinea și prejudecățile față de romi, pentru a ne asigura că profesorii care lucrează cu noi sunt cel puțin deschiși față de copiii romi. Primim deseori răspunsuri surprinzătoare, dar cel mai recent ne-a uimit prin nonșalanță cu care un cadru didactic afirma că li se adresează elevilor romi cu apelativul 'întunecimea ta'".

"Profesorul Nicula... Eram sigură!"

Am sunat la școala din Lipănești pentru a afla o poziție a directorului cu privire la apelativele folosite de profesorul Nicula Cornel la adresa copiilor de etnie romă. La școală era inspecție, iar directorul nu poate fi contactat, însă soția acestuia a avut o reacție mai mult decât relevantă în aceată problemă. "Aș dori să știu despre cine este vorba? Sunt soția directorului". Când i-a fost spus numele profesorului, a exclamat: "Eram sigură!". 

"Negrule" sau "întunecimea ta"

Profesorul Nicula Cornel se apără și spune că "acel chestionar a fost prost făcut" și că "domnișoara cu chestionarul a înțeles prost". Întrebat dacă el a fost cel care a completat chestionarul, a răspuns afirmativ. Așa cum se poate observa, profesorul a ales, de bunăvoie, să completeze la litera "j.altele (precizați)" cu apelativele folosite pentru elevii romi: "negrule", "întunecimea ta".

"Negrule", nu mai alerga! Educație?

Profesorul Nicula argumentează că nu folosește mereu aceste apelative, ci doar atunci când copiii "aleargă pe coridoare, fură pachetul colegilor, înjură". "Nu sunt apelative rasiste", spune profesorul, care adaugă că le-a folosit doar de câteva ori, pentru a-i face pe elevi atenți, pentru a "înțelege".

"Am căzut într-o capcană... poate am înțeles eu greșit"

Mai mult, profesorul susține: "am căzut într-o capcană, poate și eu am înțeles greșit, 'alte apelative pe care le-am mai folosit', dar asta nu înseamnă că atunci când văd un copil rom, mă adresez așa". El a adăugat: "Haideți să vedem ce rezultate au cadrele didactice mai întâi".

Prin telefon, o elevă romă... 

Profesorul Nicula a subliniat că a fost dirigintele a două clase și trei elevi de etnie romă, sub îndrumarea sa, au ajuns pe locurile pentru romi de la un liceu economic. Mai mult, profesorul a dat telefonul surorii unuia dintre copiii romi ajunși la liceu, pentru ca aceasta să confirme cele spuse și să spună dacă l-a auzit vreodată pe "domnul profesor" folosind apelativele menționate. Eleva a infirmat acest lucru și a spus că li se adresează pe nume. Profesorul Nicula Cornel a mai declarat că soția sa se ocupă de trei ani de copiii romi și, în ceea ce privește acest proiect, a fost discriminată, întrucât i s-a refuzat colaborarea având în vedere cine era. "I s-a spus, încă de la început: 'Soția profesorului? Nu!', mai subliniază el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel