Scandal în Olanda. Ministrul de externe, acuzat de minciună

Bogdan Bolojan / 13 feb 2018 / 17:51 Salveaza PDF Comentarii
mark-rutte
Descriere foto: mark-rutte

 Parlamentul olandez i-a adresat marţi premierului Mark Rutte invitaţia de a participa la o dezbatere despre afirmaţiile mincinoase făcute de ministrul de externe Halbe Zijlstra în legătură cu prezenţa acestuia la o întâlnire în care preşedintele rus Vladimir Putin ar fi vorbit despre planurile sale despre o 'Rusie Mare', relatează Reuters. 

Şeful diplomaţiei olandeze Halbe Zijlstra a recunoscut luni că a minţit când a spus că a luat parte, în 2006, la o întâlnire în care Putin ar fi evocat planurile sale privind o 'Rusie Mare'. 

Zijlstra pretinsese că l-a auzit pe şeful statului rus vorbind despre ambiţiile sale expansioniste în timpul unei întâlniri cu oameni de afaceri la casa de vacanţă a lui Vladimir Putin, în 2006. La acea vreme, Halbe Zijlstra lucra pentru compania petrolieră olandeză Shell. 

Nu a participat la întâlnire

Într-un interviu publicat la sfârşitul săptămânii trecute de cotidianul De Volkskrant, ministrul olandez a recunoscut însă că nu a participat la întâlnirea respectivă, ci a 'împrumutat' anecdota de la o persoană a cărei identitate a dorit să o protejeze. 

În versiunea iniţială, pe care Halbe Zijlstra a început să o relateze la conferinţele partidului VVD (liberal, al premierului Mark Rutte) în 2014, el a susţinut că se afla într-o încăpere din spate a vilei când l-a auzit pe Putin definind 'Rusia Mare' drept 'Rusia, Belarus, Ucraina şi statele baltice', şi adăugând că şi 'Kazahstanul ar fi bine de avut'. 

Îndoieli despre veridicitatea afirmaţiilor lui Zijlstra au apărut când fostul director executiv al Shell, Jeroen van der Veer, a declarat pentru De Volkskrant că actualul ministru nu a fost prezent la întâlnirea din 2006. Zijlstra a recunoscut că nu a luat parte, dar a insistat că substanţa istoriei este adevărată, relatează Agerpres.

[citeste si]


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.81