Scandal în Germania. Un lider extremist cere „împuşcarea imigranţilor"

Germania se află în centrul unui scandal fără precedent, după ce liderul unei formațiuni de extremă dreapta a cerut ca imigranții să fie împușcați.

Vicecancelarul Sigmar Gabriel a cerut ca Partidul Alternativ fur Deutschland (AfD, extremă dreapta) să fie supravegheat de serviciile germane de informaţii, după ce Frauke Petry, conducătoarea AfD, a declarat că poliţia de frontieră ar trebui să aibă dreptul să împuşte migranţi, relatează Deutsche Welle online. Declaraţiile liderei partidului de extremă dreapta au stârnit un val de reacţii negative din partea liderilor politici germani, dar şi din partea poliţiei.

Locul AfD este "în rapoartele serviciilor de informaţii şi nu la televizor", a declarat Gabriel duminică pentru ziarul Bild am Sonntag.

"Este incredibil că unor asemenea partide li se permite să-şi răspândească sloganurile pe posturi publice", a apreciat vicecancelarul.

"Acest lucru nu priveşte cereri bizare, ca îndemnul lui Petry ca toate femeile să aibă cel puţin trei copii", a continuat Gabriel, care este totodată ministrul Economiei şi liderul Partidului Social Democrat (SPD, centru-stânga, la putere). "În schimb, această doamnă vrea să permită ca refugiaţi neînarmaţi să fie împuşcaţi", a adăugat el.

[citeste si]

Gabriel a mai declarat că există "îndoieli enorme" că AfD apără principiile democratice pe care este clădită Germania.

Vicecancelarul a făcut aceste declaraţii duminică, la o zi după ce conducătoarea AfD, Frauke Petry, a spus, într-un interviu pentru Mannheimer Morgen, că grănicerii germani "trebuie să împiedice traversarea ilegală a frontierei şi chiar să folosească armele dacă e necesar".

"Avem nevoie de controale complete pentru a împiedica atât de mulţi solicitanţi de azil să traverseze frontiera", a apreciat Petry.

"Nici eu nu vreau acest lucru. Dar folosirea forţei armate există ca ultim resort", a declarat sâmbătă pentru un ziar regional Frauke Petry, conducătoarea Partidului Alternativ fur Deutschland (AfD, eurosceptic).

Declaraţiile conducătoarei AfD au provocat imediat un val de indignare din partea poliţiei şi politicienilor. Sindicatul poliţiei germane (GdP) a subliniat sâmbătă, într-un comunicat, că "niciun poliţist nu va trage" în migranţi.

"Oricine vrea să recurgă la asemenea metode e clar că vrea să suspende statul de drept", a declarat Jörg Radek, liderul GdP.

Liderul grupului parlamentar al SPD Thomas Oppermann a declarat că Petry "şi-a pierdut definitiv calea politică".

"Propunerea ei aminteşte de ordinul de a deschide focul în RDG", a declarat Oppermann, adăugând că "ultimul politician german care a tras în refugiaţi a fost Erich Honecker", care a condus fosta Germanie de Est comunistă din 1971 şi până la căderea Zidului Berlinului, în 1989.

Tot sâmbătă, cancelarul Angela Merkel a declarat că cea mai mare parte a migranţilor din Siria şi Irak se vor întoarce acasă după terminarea războaielor din ţările lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel