Scandal buget. Protest în fața Guvernului

Jandarmi - foto ilustrativ
Jandarmi - foto ilustrativ

Peste 100 de persoane au protestat vineri, în Piaţa Victoriei, faţă de neincluderea în proiectul bugetului de stat a fondurilor pentru persoane cu dizabilităţi şi preluarea cheltuielilor privind protecţia copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi de către bugetele locale.

'Pentru prima dată, într-o măsură fără precedent, Guvernul României a înţeles să aloce buget zero pentru dizabilitate şi copiii din orfelinate, însemnând salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu handicap şi adulţii din centrele cu dizabilităţi, lăsând toate aceste cheltuieli pe umerii primăriilor şi autorităţilor locale, din banii proveniţi din impozitele locale. Lucrul acesta afectează până la limita supravieţuirii oamenii cu dizabilităţi şi părinţii pentru că în absenţa oricărui mijloc de protecţie şi de incluziune în ţara asta, părinţii copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi sunt singurii care îi poartă pe umeri şi singurul ajutor pe care îl aveam era această firimitură de bani care devine 100% nesigură', a declarat Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Se încalcă legea

Ea a arătat că, dincolo de latura umană şi morală, este încălcată Legea 448/2006 care prevede că cheltuielile destinate dizabilităţii se fac de la bugetul central cu destinaţie fixă. 'Mai mult decât atât, în programul lor de guvernare - pe care şi l-au asumat, e pe site-ul lor - au ca măsură prioritară cheltuielile de la bugetul central pentru dizabilitate. În proiectul de buget al României pe anul 2019 suntem singurul capitol dintr-o mie de pagini cu zero, cu valoare zero, pentru că probabil s-au gândit că noi nu contăm. În toate statele europene, dezvoltate, în Statele Unite, grupurile vulnerabile şi dizabilitate sunt acoperite financiar de la bugetele centrale, sau federale, tocmai pentru că sunt grupuri vulnerabile şi nu le poţi lăsa la prognoza încasărilor de pe plan local, pe care şi le imaginează ei că le vor avea', a mai spus Mădălina Turza. Cei prezenţi la protest au afişat mesaje precum 'În stradă pentru cei vulnerabili', 'Noi = zero?', 'Dizabilitatea la bugetul central', 'Noi suntem românii nevăzuţi', 'Suntem mulţi', 'Iubesc un copil cu sindrom Down'. 

VEZI ȘI:


PROTEST în 15 județe din România. Anunț de ultimă oră pe Facebook

PROTEST 8 februarie, în Piața Victoriei. ”NU negociem”


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel