Scădere preţ petrol. Bloomberg: Un ajutor neaşteptat pentru ţările din sudul Europei

Scăderea preţului petrolului oferă un ajutor neaşteptat aşa-numitelor ţări periferice din sudul Europei, costul mai redus al carburanţilor contribuind la creşterea cererii interne.

Un preţ al petrolului cuprins între 80-90 de dolari pe baril ar putea contribui cu 1 punct procentual la creşterea economiei Spaniei, a patra ca mărime în Europa, potrivit guvernului de la Madrid, potrivit publicației "Bloomberg".

În Italia, aflată pentru al patrulea an în recesiune, un declin de 10 dolari al cotaţiei petrolului poate avea o contribuţie de 0,3 puncte procentuale la PIB, estimează BNP Paribas.

"Nu există nicio îndoială că preţurile mai mici ale petrolului vor acţiona ca un stimul la creşterea din regiune", a declarat Frederik Ducrozet, economist la Credit Agricole în Paris. El a arătat că beneficiarii vor fi în mod clar Grecia, Spania, Portugalia şi Italia.

Citește și: Rusia economie. CNN: Rușii, trei probleme majore ale economiei 

Statele din sudul Europei, marcate de datorii şi şomaj record, pot profita acum de costul mai scăzut al energiei şi de creşterea puterii de cumpărare a populaţiei.

Reducerea cererii la nivel mondial, cuplată cu cea mai ridicată producţie de petrol în SUA din ultimii peste 30 de ani au provocat prăbuşirea cu peste 40% a preţului petrolului Brent, de la un maxim de 115 dolari pe baril atins în luna iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel