SCADE numărul de ore? Consiliul Național al Elevilor pune STOP ministrului Anisie: NU mai vrem generații de sacrificiu!

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie. foto: FB
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie. foto: FB

Conslilul Național al Elevilor a transmis un mesaj clar ministrului Educației, Monica Anisie, privind modificarea planurilor-cadru pentru gimnaziu.

'Nu mai vrem generații de sacrificiu: Consiliul Național al Elevilor solicită aplicarea legii privind scăderea numărului de ore.

Președintele României a promulgat legea care prevede reducerea numărului de ore în școlile și liceele românești. Potrivit noului act normativ, care intră în vigoare în anul școlar 2020-2021, numărul de ore este, în medie, 20 de ore pe săptămână la învățământul primar (4 ore pe zi), 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial (5 ore pe zi) și 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal (6 ore pe zi).

Cel mai mare impact al reducerii orelor va fi la gimnaziu, unde elevii au în prezent de la 26-28 de ore într-o săptămână, la clasa a cincea, la 31-34 de ore în clasa a opta. În ceea ce privește ciclul primar, elevii de la clasa pregătitoare au între 19 și 20 de ore pe săptămână, cu maximum un opțional, cel din clasele I-III, între 20 și 21 de ore pe săptămână, cu maximum un opțional, iar cei din clasa a IV-a, între 21 și 22 de ore cu maximum un opțional. 

La nivelul Ministerului Educației și Cercetării au fost constituite grupuri de lucru ce au ca scop realizarea și validarea unor noi planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, astfel încât acestea să fie corelate cu legea privind scăderea numărului de ore. Rezultatele consultării efectuate de Consiliul Național al Elevilor sunt cuprinse în acest raport: https://bit.ly/planuri-cadru-gimnaziu.

Consiliul Național al Elevilor, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România, solicită ministrului Educației și Cercetării, doamna Monica Anisie, următoarele revendicări:

  • Asumarea publică a aplicării legii privind scăderea numărului de ore începând cu septembrie 2020;

  • Demontarea tuturor demersurilor cadrelor didactice care doresc prorogarea, având ca unic scop salvarea propriilor norme didactice și nu îmbunătățirea, pe termen lung, a actului instructiv-educativ;

  • Introducerea unui reprezentant al Consiliului Național al Elevilor în fiecare grup de lucru realizat în vederea modificării arhitecturii curriculare, întrucât rezultatele grupului de lucru afectează în mod direct beneficiarii primari ai educației pe care Consiliul Național al Elevilor îi reprezintă.

'Ne-am asumat consultarea elevilor din România, întrucât ministerul Educației și Cercetării a lansat chestionare doar pentru profesori și părinți - noi dispunem de toate resursele necesare pentru a realiza consultare și pentru a fi vocea colegilor noștri, pentru a-i reprezenta în relația cu decidenții. Nu mai acceptăm generații de sacrificiu în sistemul educațional. Ministerul Educației și Cercetării trebuie să își asume public aplicarea legii privind scăderea numărului de ore, iar ministrul Educației și Cercetării trebuie să se implice activ în operaționalizarea comisiilor ce au ca scop realizarea noilor planuri-cadru.

În ciuda faptului că ne aflăm în plină pandemie, mijloacele digitale nu trebuie utilizate doar de profesori, ci și de experții care trebuie să își facă treaba și să organizeze sesiuni de lucru online pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul gimnazial, iar asta cât de repede' a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, potrivit unui comunicat de presă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel