Saxo Bank: 10 predicții șocante pentru 2013

sonda
sonda

Analiștii

Steen Jakobsen a declarat că predicțiile pentru 2013 sunt, cu precădere, o selecție de evenimente nefaste, iar fiecare dintre ele poate schimba peisajul financiar și, în anumite cazuri, chiar situații din politică. Economistul a explicat că la finalul lui 2012, volatilitatea a fost extrem de redusă pe toate activele, în special din cauza faptului că nu mai există descoperiri autentice de preț. "Într-un asemenea context, orice mișcare în afara a două deviații standard devine șocantă", a spus economistul Saxo Bank. Jakobsen a adăugat că predicțiile "pot deveni extrem de importante pentru investitori, din cauza impactului extrem de sever pe care l-ar avea fie și un singur asemenea eveniment, dacă se întâmplă. Înainte de a tranzacționa și investi, cu toții trebuie să știm care este cel mai negru scenariu – păstrarea capitalului e o cerință vitală, iar portofoliul dumneavoastră trebuie să fie capabil să traverseze o furtună puternică", potrivit businesscover.ro.

1. Creșterea economică a Chinei va scădea, oprind și expansiunea industrială a Germaniei. Pe fondul scăderii prețurilor acțiunilor industriale și a alegeri din Germania în 2013, Guvernul Angelei Merkel ar putea accepta împărțirea datoriei Uniunii Europene. Acest lucru ar duce la scăderea indicelui DAX (indicele bursier al pieței germane de capital, reprezentat de cele mai mari 30 de companii tranzacționate la Bursa din Frankfurt - n.r.) ar putea ajunge la valoarea de 5000. Adică o scădere de 33%.

2. Cu pierderi anuale de miliarde de dolari și fără posibilități de creditare, Japonia ar putea naționaliza jucătorii majori din industrie, asemeni Guvernul SUA din perspectiva industriei auto

3. Vremea nefavorabilă din 2012 și cererea tot mai mare de combustibil bio va duce la creșterea prețului semințelor de soia cu 50%.

4. Aurul ar putea ajunge la 1.200 de dolari pe uncie, pe fondul revenirii economice a SUA și lipsei de cerere fizică de aur din partea Chinei și a Indiei

5. Producția energetică a SUA va continua să crească, stocurile interne de țiței ajungând la un nivel record pentru ultimii 30 de ani. Pe de altă parte, exportul ar putea scădea dramatic – pragul de vânzare al țițeiului WTI coborând la valoarea de 50 de dolari americani barilul.

6. Piața ar putea devini supra-poziționată față de slăbiciunea yenului, iar investitorii niponi ar repatria o parte din triliardele de dolari americani investiți peste hotare, din moment ce apetitul pentru risc se redeschide. Yenul ar putea devini cea mai puternică valută de pe glob, urmând ca raportul dolar/yan să coboare până la 60,00.

7. Riscurile cu care se confruntă Uniunea Europeană s-ar putea reinflama. Acest lucru ar echivala cu reîndreptarea capitalurilor către Elveția, ceea ce va determina Banca Națională a Elveției și Guvernul elvețian să producă "desprinderea" monedei naționale de Euro pentru un timp. În consecință, cursul valutar euro-franc elevețian ar putea atinge un nou record de scădere, de 0,9500.

8. Hong Kong îşi desprinde moneda de dolarul SUA, anexându-l monedei chineze. Volatilitatea renimbi (moneda chineză -n.r.) ar crește, odată ce China și-ar lasă moneda să se miște mai liber, iar Hong Kong-ul ar putea devini un centru internațional major de tranzacționare valutară și cel mai important centru financiar de tranzacționare a renminbi.

9. Pe fondul tensiunilor sociale din Spania, sectorul public nu mai poate aplica alte măsuri de austeritate. În 2013, datoria Spaniei ar putea fi subcatalogată până la nivelul minim, ceea ce o va împinge să respingă politicile europene de tip "ne prefacem că facem". Profiturile încep să crească odată cu subcatalogarea, iar default-ul începe să fie valorificat.

10. Politica "0% dobândă" a Băncii Federale a SUA ar putea forța investitorii să evite veniturile fixe, determinându-i să aplice o reducere cu 10% a fondurilor investite în titluri pentru a le reinvesti în cea de acțiuni, ceea ce ar duce la creșterea capitalul de pe piața acțiunilor cu 30%. În consecință, piața americană ar putea cunoaște dobânzi mai mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel