Savonea, solicitare in conflictul cu Birchall, către CCR, după ce nu mai e ministru

Președintele CSM, Lia Savonea, a transmis Curții Constituționale, un document în care arată că Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru al Justiției, drept urmare soluționarea conflictului CSM-ministrul Justiției nu mai este oportună, însă lasă la latitudinea Curții conduita.

Lia Savonea nu s-a prezentat, marți, la dezbaterea de la CCR a conflictului CSM-Ministerul Justiției, însă a transmis Curții un document în care spune că soluționarea lucrării este inoportună deoarece Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru.

„În conformitate cu prevederile art. 142 alin (1) din Constituția României, republicată, odată constatat un conflict juridic de natură constituțională, Curtea Constituțională trebuie să arate și conduita în acord cu prevederile constituționale la care autoritățile publice trebuie să se conformeze. Actualmente, doamna Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru al Justiției. În acest context, subscrisul apreciază că schimbarea titularului portofoliului, persoană în raport de acțiunile căreia subscrisul a sesizat CCR, face inoportună soluționarea conflictului de natură constituțională intervenit între ministrul justiției, Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiției, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească reprezentată de CSM.

În consecință, Curtea Constituțională urmează a evalua finalitatea practică a stabilirii unei conduite de urmat în acord cu prevederile constituționale, în situația constatării unui conflict juridic de natură constituțională", se arată în documentul obținut de Mediafax.

CCR, amânare a deciziei

Curtea Constituțională a amânat, pentru 27 noiembrie, pronunțarea pe marginea conflictului juridic între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și fostul ministru al Justiției Ana Birchall, au declarat surse oficiale, pentru MEDIAFAX.
În cadrul prezentării punctelor de vedere, Alexandru Stan, director în cadrul Ministerului Justiției, a declarat despre presupusul conflict cu CSM că este unul "artificial" în care instituția reclamantă nu dorește soluționarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel