Satelitul militar lansat de Coreea de Nord s-a prăbușit în mare și a iscat panică în Japonia și Coreea de Sud. Avea scopul de a monitoriza acțiunile SUA

Primul satelit spațial al Coreei de Nord, menit să monitorizeze activitățile militare americane, s-a prăbușit în mare imediat după lansare.

S-a produs un accident la lansarea primului satelit spațial al Coreei de Nord, motiv pentru care Phenianul va încerca o a doua lansare, conform BBC.

Autoritățile nord-coreene anunțat anterior că intenționează să lanseze un satelit până pe 11 iunie pentru a monitoriza activitățile militare americane.

Lansarea a declanșat o alarmă falsă în capitala sud-coreeană Seul, în timp ce în Japonia a fost emis un avertisment pentru locuitorii din Okinawa, în sud.

Au existat momente de panică și confuzie în Seul, când oamenii s-au trezit cu sirenele de raid aerian și un mesaj de urgență care le spunea să se pregătească pentru o evacuare. 20 de minute mai târziu au fost anunțați că a fost vorba de o eroare

Kim, o femeie de 33 de ani care locuiește în Seul, a declarat pentru BBC că a fost „foarte speriată” când a auzit alerta de urgență și a început să-și facă bagajele pentru a se evacua.

„Nu credeam că va fi un război, dar după războiul din Ucraina m-a făcut să cred că Coreea de Nord sau China ar putea invada Coreea [de Sud]”, a spus ea.

Armata din Coreea de Sud a spus că racheta s-ar fi dezintegrat în aer sau s-ar fi prăbușit după ce a dispărut de pe radar. Au apărut, de asemenea, și imagini cu epave găsite în mare.

Panică și în Japonia

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că Coreea de Nord pare să fi tras o rachetă balistică și că guvernul analizează detaliile.

El a adăugat că în prezent nu există rapoarte de pagube în urma lansării. Japonia a declarat anterior că este pregătită să doboare orice obiect care îi amenință teritoriul.

Marți, Ri Pyong Chol, vicepreședintele comisiei militare centrale a partidului de guvernământ din Coreea de Nord, a anunțat planul de lansare, spunând că este un răspuns la „actele militare nesăbuite” ale SUA și Coreei de Sud.

El a acuzat țările că „și-au dezvăluit în mod deschis ambiția lor nesăbuită de agresiune”.

Statele Unite s-au alăturat Coreei de Sud și Japoniei pentru a condamna lansarea, numind-o o „încălcare neplăcută” a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

„Ușa nu s-a închis diplomației, dar Phenianul trebuie să înceteze imediat acțiunile sale provocatoare și, în schimb, să aleagă angajamentul”, a declarat Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale.

El a adăugat că SUA vor lua „toate măsurile necesare” pentru a se proteja atât pe sine, cât și pe aliații săi.

De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat această mișcare, declarând că orice lansare de către Phenian folosind tehnologia rachetelor balistice este „contrară” rezoluțiilor relevante ale consiliului de securitate.

De cealaltă parte, liderul nord-coreean Kim Jong-un a identificat dezvoltarea sateliților militari drept o componentă cheie a apărării țării sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel