Șase palestinieni au evadat dintr-o închisoare israeliană printr-un tunel

Pexels
Pexels

Șase deținuți palestinieni au evadat dintr-o închisoare de maximă securitate din Israel. 

Autoritățile israeliene au deschis o vânătoare de oameni extinsă, după ce șase prizonieri palestinieni au evadat de la una dintre cele mai sigure închisori ale țării în timpul nopții. Se crede că bărbații au săpat un tunel din celula lor pe parcursul mai multor luni, tunel care a dus la un drum în afara zidurilor închisorii Gilboa.

Oficialii au fost alertați de fermieri care i-au observat alergând prin câmpuri. Printre fugari se numără un fost lider al grupării militante Al-Aqsa, Brigada Martirilor, și cinci membri ai Jihadului Islamic.

Eșec de securitate și informații

Un oficial al serviciului penitenciarului din Israel a descris evadarea drept „un eșec major de securitate și informații”, pe când grupurile militante palestiniene l-au salutat ca fiind „eroic”.

Alarma a fost declanșată la închisoarea Gilboa, o unitate de înaltă securitate din nordul Israelului, cunoscută sub numele de „Seiful”, când autoritățile au primit informații de la fermierii locali despre „forme suspecte” în câmpurile agricole din apropiere.

Când personalul penitenciarului a efectuat o numărătoare la 04:00 dimineața, a constatat că șase deținuți lipseau. Se crede că palestinienii au ieșit din celula pe care au împărțit-o săpând o gaură în podeaua băii lor. Se pare că tunelul are capătul chiar în afara închisorii.

Au săpat tunelul cu o lingură ruginită

Fotografii și videoclipuri au arătat oficiali care inspectează o mică gaură sub o chiuvetă și o altă gaură în mijlocul unui drum de pământ care se întinde lângă zidurile închisorii. Jerusalem Post a raportat că prizonierii folosiseră o lingură ruginită pe care o ascundeau în spatele unui afiș.

Între timp, serviciul de securitate Shin Bet a declarat că deținuții au fost în contact cu oameni din afara închisorii folosind un telefon mobil de contrabandă și că au fost preluați de o mașină.

Printre cei șase fugari se numără Zakaria Zubeidi, fost comandant al grupării militante palestiniene Brigada Martirilor Al-Aqsa din orașul Jenin din Cisiordania, precum și cinci membri ai Jihadului Islamic.

Cinci condamnați pe viață sunt în prezent fugari

Times of Israel a spus că cinci dintre cei șase execută condamnări pe viață primite pentru atacuri mortale împotriva israelienilor, inclusiv tentativă de crimă.

Poliția de frontieră israeliană și trupele armate implicate în vânătoare de oameni ar fi instituit blocaje pentru a opri bărbații să ajungă în Cisiordania sau Iordania ocupată în apropiere, care se află la aproximativ 14 km (nouă mile) la est de închisoarea Gilboa.

Primul ministru israelian Naftali Bennett a vorbit cu ministrul securității publice Omer Bar-Lev și „a subliniat că acesta este un incident grav care necesită un efort multilateral al forțelor de securitate” pentru a găsi fugarii.

Jihadul Islamic a descris evadarea ca fiind un act „eroic” și a spus că va „șoca sistemul de apărare israelian”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a declarat că este o „mare victorie” care dovedește „voința și hotărârea soldaților noștri curajoși din închisorile inamicului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel