Sărbătoarea Sfântului Andrei. Ce trebuie să faci pentru a-ți merge bine tot anul

Sărbătoarea Sfântului Andrei. Ce trebuie să faci pentru a-ți merge bine tot anul / Foto: Pixabay
Sărbătoarea Sfântului Andrei. Ce trebuie să faci pentru a-ți merge bine tot anul / Foto: Pixabay

Pe data de 30 noiembrie, este prăznuit Sfântul Apostol Andrei. Află ce trebuie să faci în această zi ca să îți meargă bine tot anul.

Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul țării noastre. Această sărbătoare vine cu o mulțime de tradiții și superstiții. Unele dintre acestea sunt respectate de români pentru că se crede că așa le va merge bine tot anul. Spre exemplu, mulți pun la încolțit grâu. 

De ce se pune grâu la încolțit

Potrivit tradiției, fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu şi să îl îngrijească. Se ia o mână de grâu şi se seamănă într-un ghiveci plin cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă. După ce am pus boabele de grâu, le acoperim cu un strat subţire de pământ. Ghiveciul trebuie aşezat la fereastră, pentru a a avea parte de lumină suficientă şi de căldură.

Conform tradiţiei, grâul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfântul Andrei ne arată indicii despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul, aşa va fi şi sănătatea acestuia în noul an, scrie Realitatea.net. dacă firele sunt înalte și dese, se spune că persoana care l-a plantat va fi norocoasă şi sănătoasă în noul an. În unele zone ale țării grâul se plantează în noaptea de 29 noiembrie, iar în altele pe 30 noiembrie, adică chiar în ziua în care este prăznuit Sfântul Andrei.

Crenguțe de vișin puse în case

În noaptea de Sfântul Andrei, oamenii aduc în case crenguțe de vișin. Acestea se rup din curte și se pun într-o vază cu apă. Dacă crenguțele înfloresc până la Crăciun înseamnă că anul  următor va fi  unul bogat și roditor.

Descântarea droburilor de sare

De asemenea, se descântă droburi de sare, care se îngroapă sub grajd, pentru a fi scoase la suprafaţă de Sfântul Gheorghe (23 aprilie), fiind folosite la hrana animalelor, tot pentru a le proteja de duhuri rele, scrie fanatik.ro.

Nouă cești pline cu apă

Fetele măsoară nouă cești pline de apă, pe care le toarnă într-un castron și le pun sub icoană. A doua zi, dis-de-dimineață, le măsoară din nou. Dacă mai rămâne apă pe fundul castronului, vor avea noroc, scrie Evz.ro.

Se mai spune că în această noapte, animalele prind puterea de a vorbi, iar cine le ascultă va muri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel