Sărbătoare mare pe 14 octombrie 2021. Sfânta Parascheva: tradiții și superstiții

Sfânta Parascheva e sărbătorită, în fiecare an, pe 14 octombrie. Există anumite tradiții și superstiții pe care credincioșii le respectă în această zi mare.

Sfânta Parascheva este prăznuită, anual, pe data de 14 octombrie, având cruce roșie în calendarul ortodox. Este ocrotitoarea Iașiului și a Moldovei și îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și care au necazuri.  

Se spune că aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi până la Sfânul Dumitru şi în celelalte sărbători ale anului. De prăznuirea Sfintei Parascheva, credincioșii nu trebuie să muncească, să facă treburi prin casă, ori să meargă la serviciu. 

Nu e bine să faci foc în casă, indiferent de cât de frig e afară. Se spune că adevărata credință va ține căldură în sufletele oamenilor. Nu trebuie să mănânci nimic până la ora 12.00, atunci când se termină slujba Sfintei Parascheva.

Se mai spune că Sfânta Parascheva apare în visele celor credincioși și curați pentru a oferi leacuri pentru cei bolnavi.

Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva îi ajută pe credincioși să scape de necazuri și de boli. Creștinii ortodocși trebuie să rostească această rugăciune în ziua de 14 octombrie, ca să le meargă bine.

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy