Sărbătoare, 1 august. Cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox

La data 1 august, românii prăznuiesc Scoaterea Sfintei Cruci, dar și pe Sf. 7 fraţi Mucenici Macabei - Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului.

Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci coincide cu Postul Adormirii Maicii Domnului şi începe de regula 1 august.

Scoaterea Sfintei Cruci se sărbătorește la 1 august. În această zi, era obiceiul la Constantinopol de a scoate Lemnul Sfântdin palatul imperial în procesiune până la Catedrala Sfânta Sofia.

Mai mulți preoți și diaconi o tămâiau, iar mulțimea se oprea pe parcurs la o fântână cu un baptisteriu, unde se făcea binecuvântarea apei. Apoi, Sfânta Cruce era pusă pe masa altarului Sfintei Sofia.

De pe data de 1 şi până pe 15 august se săvârşeau o serie de procesiuni, menite să-i ferească pe credincioşi de boli şi de suferinţe. Acest moment liturgic era săvârşit în amintirea arătării pe cer a Sfintei Cruci şi a Sfântului Împărat Constantin cel Mare.â

Tot în această zi se face pomenirea celor 7 fraţi Mucenici Macabei. Au trăit pe vremea lui Antioh al IV-lea (175-164 i.Hr) și, pentru că au refuzat să se închine la icoane la ordinul împăratului, iubindu-l pe Dumnezeu, au fost aruncaţi în foc.

Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25