Urmărește emisiunea live


Șapte spioni ruși care ar fi pus la cale otrăvirea lui Navalnîi au fost sancționați de Marea Britanie

Sursă foto: Facebook Aleksei Navalnîi
Sursă foto: Facebook Aleksei Navalnîi

Șapte persoane despre care se spune că ar fi spioni ruși și ar fi fost implicați în otrăvirea lui Navalnîi, au fost sancționate de Marea Britanie.

Marea Britanie a anunțat, vineri, că sancționează șapte persoane despre care susține că sunt spioni ruși suspectați de implicare în otrăvirea cu noviciok a opozantului rus Alexei Navalnîi de anul trecut, relatează Reuters, potrivit digi24.ro.

Anunțul vine la împlinirea unui an de la otrăvirea lui Navalnîi. Guvernul de la Londra a publicat lista cu sancțiuni pentru cei șapte ruși și justificarea pentru care le-au fost înghețate conturile acestora.

Documentul îi enumeră pe Alexei Alexandrov, Vladimir Paniaev, Ivan Vladimirovici Osipov, Vladimir Mihailovici Bogdanov, Kiril Vasiliev, Stanislav Valentinovici Makșakov și Alexei Semenovici Sedov.

„Alexandrov a fost agent în unitatea de criminalistică și a fost prezent la Tomsk, acolo unde a fost otrăvit Navalnîi”, se arată în documentul guvernului britanic.

„Dovezile includ date din registre telefonice și de călătorie care sugerează că Alexei Alexandrov a fost unul dintre agenții implicați în folosirea de arme chimice în tentativa de asasinat împotriva liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, în timpul vizitei sale în Siberia în 2020”, susține guvernul britanic, potrivit Publika.

Navalnîi, apel din închisoare către occidentali: Să acţioneze contra corupţiei mondiale

Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi a făcut apel joi la occidentali să acţioneze mai hotărât împotriva corupţiei, pe care o consideră la originea marilor crize mondiale, potrivit unui articol publicat în mai multe ziare europene, relatează AFP.

Militant anticorupţie şi inamic al Kremlinului, Navalnîi ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru o afacere de fraudă pe care o denunţă drept un dosar politic. El a revenit în Rusia în ianuarie, după ce a fost în convalescenţă în urma unei presupuse otrăviri. Articolul său a fost publicat în franceză în Le Monde, în engleză în The Guardian şi în germană în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

'Corupţia nu mai este de mult timp o problemă internă'

Potrivit lui Navalnîi, 'corupţia nu mai este de mult timp o problemă internă' a ţărilor autoritare, printre care Rusia, ci 'una dintre principalele cauze ale provocărilor mondiale cu care şi Occidentul se confruntă'.

Opozantul rus a făcut apel la occidentali să evoce corupţia ca un subiect de importanţă prioritară la summiturile internaţionale şi să pună subiectul pe agendă în întâlnirile cu liderii autoritari, precum Vladimir Putin, chiar dacă este 'stânjenitor'.

Potrivit lui, corupţia este facilitată în ţările autoritare de sistemele financiare occidentale, unde banii furaţi sunt adesea transferaţi, şi propune drept răspuns cinci măsuri 'realiste, uşor de aplicat'. Aleksei Navalnîi propune, între altele, crearea unei categorii de 'ţări care încurajează corupţia' pentru a face mai facilă adoptarea de măsuri de retorsiune (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel