Săptămâna Patimilor - Sâmbăta Mare: Ziua în care trupul lui Iisus a fost pus în mormânt

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Lee Mills)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Lee Mills)

În Sâmbăta Mare, prăznuim îngroparea Mântuitorului şi pogorârea Sa la iad.

În iad, Hristos vesteşte eliberarea celor legaţi de diavol, a celor care au crezut în cuvintele Sale. Când se spune că Iisus a coborât la iad, nu trebuie să se creadă că este vorba de locul de osândă a celor păcătoşi, ci pur şi simplu de împărăţia morţilor, unde zăceau drepţii şi păcătoşii, scrie crestinortodox.ro. Prin puterea Sa dumnezeiască, ridică din iad pe toţi cei care l-au aşteptat cu credinţă. Coborârea la iad este o lucrare mântuitoare, o lucrare de zdrobire a porţilor iadului.

Biserica mărturiseşte că Hristos, prin pogorârea Sa la iad, a sfărâmat porţile iadului. Sfântul Ioan Damaschin, autorul Canonului Sfintelor Paşti, spune: "Deşi Hristos a murit ca un om, iar sufletul Său S-a desprins din preacuratul Său trup, dumnezeirea Lui a rămas nedespărţita de amândouă, adică atât de trup, cât şi de suflet". Astfel, Hristos se pogoară în iad nu în postura de rob, ci de Stăpân al vieţii şi al morţii, Biruitor al iadului, Izbăvitor al celor aflaţi aici.

Tradiții și obiceiuri

Seara, în bisericile ortodoxe, se aprind luminile, anunţând că se apropie Învierea, potrivit traditii-superstitii.ro. În miez de noapte, în biserici se oficiază slujba Sfintelor Paşti. Sunt sfinţite pasca, ouăle roşii şi celelalte bucate. Credincioşii iau Lumină din Lumină, spun „Hristos a înviat!“ şi răspund „Adevărat a înviat!“, formule cu care se salută apoi timp de 40 de zile, până la Înălţare.

În ziua Sâmbetei Mari, conform tradiției străvechi, femeile se spală pe cap, se piaptănă, se îmbracă în haine curate, se închină și se roagă la icoane, apoi se apucă de plămădit.  Pot termina, însă, toate treburile casei. Ca o superstiție, în cuptor, vasele trebuie puse doar cu mâna dreaptă, iar numărul tăvilor în care se face cozonacul sau pasca trebuie să fie cu soţ, altfel pot apărea necazuri în anul care urmează.

Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Paştelui este marcată de superstiţii, tradiţii şi obiceiuri. Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare întrucât, atunci când se deschid cerurile, Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini. O superstiție veche spune că, dacă te împiedici în Sâmbăta Mare în timp ce te îndrepți către slujba de Înviere, vei avea un an greu și plin de încercări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel