EXCLUSIV  Șansa lui Danileț ar putea fi peste 20 de ani / video

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Val Vâlcu a făcut un comentariu despre omul propus de USR la CCR - Cristi Danileț. Acesta din urmă a pierdut, la voturile din Parlament, în fața lui Bogdan Licu, propunerea PSD.

Este de mirare că USR a venit cu o astfel de propunere pentru CCR, în condițiile în care a fost dat afară din magistratură. Conform raportului întocmit de CSM, Danileț a adus „atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției” în urma publicării unor filmulețe pe TikTok. 

În acest context, jurnalistul Val Vâlcu a zis că poate, peste 20 de ani, va fi ceva normal ca un judecător să facă lucruri „mai bizare”, cum ar fi să apară în bikini sau să conducă ședință dând din nunceag, dar până atunci când vom fi mai deschiși, „până vom ieși din peșteră”, imaginea unui judecător este ceva mai sobră.

„Avem un personaj - Cristi Danileț - care a fost data afară din CSM. Au fost strânse mii de voturi împotriva lui. Tipul a fost dat afară din magistratură pentru că nu corespondea imaginii unui judecător. Făcea chestii puerile pe TikTok. Un segment important al acestei societăți considera că imaginea lui nu corespondea imaginii unui judecător.

Poate peste 20 de ani, un judecător apare în bikini, conduce ședința dând din nunceag, poate evoluăm. Noi suntem în peșteră în momentul de față. Eu, dacă mă recăsătoresc, deși nu cred că mai e cazul, voi lua numele soției. Progresăm, nu zic nu, dar în momentul de față, imaginea lui Danileț este o jignire pentru o parte dintre români, este o jignire pentru o parte dintre magistrații care l-au dat afară.

Tu, USR, puteai să vii cu o personalitate, să iei un om din biblioteci, un om care a citit sute de cărți, a scris tratate... USR a pornit cu tehnocrații, păi și acum puteau lua un tehnocrat să-l propună la CCR, nu un politician al Dreptului, un tip care a avut permanent o interfață politică, un om care s-a promovat pe Tiktok, pe fleoștok”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la DC News, în emisiunea „Deferiți mass-media”.

Camera Deputaţilor l-a ales, marţi, pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională



Licu, propus de PSD pentru această funcţie, a obţinut 208 voturi "pentru" şi 93 "împotrivă".

Votul a fost secret cu buletine.

El va ocupa funcţia de judecător al CCR pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, al cărui mandat expiră în luna iunie.

Cristian Danileţ, propus de USR, a obţinut 59 voturi "pentru" şi 242 "contra", în timp ce candidatul propus de AUR, Ioan Sabău-Pop, a întrunit 34 voturi "pentru" şi 267 "contra".

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel