Sancțiunile UE împotriva Belarusului, BLOCATE de Cipru

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

UE a eșuat în tentativa de a impune sancțiuni Belarusului.

Miniştrii de externe ai UE nu au reușit să adopte sancţiunile menite să pună presiune asupra preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko din cauza opoziţiei Ciprului, transmite Agerpres. Acest blocaj ar provoca tot mai multă iritare în alte capitale europene, relatează dpa.

Cipru blochează măsurile convenite luna trecută ca răspuns la frauda electorală şi reprimarea protestelor din Belarus și cere noi acţiuni împotriva Turciei, pentru activităţile sale de explorare a zăcămintelor de gaz din Mediterana de Est. Chiar dacă ele două chestiuni nu sunt direct legate, Cipru susține că Uniunea Europeană trebuie să acţioneze similar când răspunde încălcării unor principii fundamentale. Potrivit Nicosiei, Ankara încalcă legea şi ameninţă suveranitatea Ciprului.

"Un semnal greșit"


Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat după discuţiile de luni, de la Bruxelles, că nu acuză Cipru pentru că nu şi-a dat votul, necesar pentru a asigura unanimitatea, şi că înţelege situaţia ciprioţilor.

"Cu toate acestea, este crucial să adoptăm sancţiunile, întrucât credibilitatea noastră este în joc", a spus Borell.

Ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto şi-a exprimat frustrarea pe Twitter, afirmând că ţara sa va fi gata să treacă la votul prin majoritate calificată pentru adoptarea măsurilor, în locul unanimităţii.

Omologul său leton, Edgars Rinkevics, a afirmat că situaţia este "regretabilă" şi a postat pe Twitter că măsurile "au fost luate ostatice". "Le transmite un semnal greşit belaruşilor, societăţilor noastre şi întregii lumi", a adăugat el.

Înainte de începerea discuţiilor, Spania, România, Croaţia şi Lituania şi-au exprimat sprijinul pentru activarea sancţiunilor. Borrell a mai spus că încă se discută dacă Lukaşenko să apară personal pe lista sancţiunilor.

Reacția oficialilor din Belarus


Într-o decizie care a atras acuzaţii de amestec din partea Moscovei şi Minskului, Borrell şi cei 27 de miniştri de externe ai UE s-au întâlnit luni cu Svetlana Tihanovskaia la Bruxelles.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că întâlnirea "este potrivnică scopului restabilirii stabilităţii".

Premierul belarus Roman Golovcenko a acuzat Occidentul că încearcă să alimenteze haosul în Belarus, o fostă republică sovietică din estul Europei.

"Ţara noastră se confruntă cu o presiune fără precedent din exterior", a mai spus Golovcenko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel