EXCLUSIV  Sănătatea protejată de Eco Sud. Cum au scăpat oamenii din Craiova de îmbolnăviri grave

plimbare
plimbare

La interviurile DC News de vineri au fost invitate sunt două persoane implicate activ în gestionarea deșeurilor în județul Dolj, respectiv Roxana Manea și Dr. Nicolai Poll.

Din 2005, Eco Sud protejează sănătatea doljenilor cu fonduri proprii la standardele impuse de legislația europeană. Până în anul 2005, când Eco Sud a construit Depozitul Ecologic Mofleni și a preluat gestiunea deșeurilor din Municipiul Craiova și din unele localităti din județul Dolj (în număr de 32), deșeurile din aceste zone erau depuse la întâmplare în aer liber, în diverse locuri din apropierea locuințelor, pe terenuri limitrofe localităților doljene, fără asigurarea protecției pânzei freatice și a solului, fără o gestiune controlată, fără mijloace de diminuare a mirosurilor.

Situație dezastruoasă până în 2005

Astfel populația Craiovei era expusă la îmbolnăviri grave ale aparatului respirator și digestiv, cauzate de împrăștierea pulberilor sedimentabile și a particulelor provenite din deșeuri și de contaminarea apelor din fântâni.

Prim pas concret în protejarea sănătății

Prin construirea Depozitului Ecologic Mofleni care deservește gestiunea deșeurilor din Municipiul Craiova și a celor 32 de localități din județ, Eco Sud și-a asumat angajamentul de a asigura protecția factorilor de mediu și a cetățenilor la nivelul standardelor europene. În paralel cu construcția Depozitul Ecologic de deșeuri de la Mofleni, la standarde europene, Eco Sud a realizat tot din fonduri proprii închiderea și ecologizarea vechii gropi a orașului, acesta fiind un prim pas concret în protejarea sănătății populației.

La nivelul anului 2005, Depozitul Ecologic Mofleni este cea mai importantă investiție de mediu din județul Dolj, realizată cu fonduri proprii, dar și unul dintre primele proiecte care au respectat prevederile legislației de mediu.

Astăzi, Depozitul Ecologic Mofleni este singurul depozit de pe raza județului Dolj, parte integrantă a sistemul de management integrat al deșeurilor din acest județul.

Roxana Manea, director adjunct al Eco Sud, cu o experiență de peste 15 ani în domeniul gestionării deșeurilor, a vorbit la DC News despre acest subiect.

"Eco Sud are o experiență de peste 20 de ani în gestionarea deșeurilor. (...) În Craiova, s-au făcut foarte multe investiții care au vizat, în primul rând, sănătatea populației. O modalitate corectă de gestionare a deșeurilor are rezultat final protecția și sănătatea populației. Există diferite sisteme care se practică pentru ca un depozit să fie ecologic. Acest lucru înseamnă protecție a solului și a apelor subterane prin diferite sisteme. (...) Sănătatea județului Dolj este obiectivul nostru principal. Tocmai de aceea am ales să implementăm un program de automonitorizare a sănătății populației, un program condus de o echipă formată din profesori, doctori, specialiști", a spus Roxana Manea.

Dr. Nicolai Poll a făcut o serie de precizări importante.

"Aș vrea să prezint ce înseamnă un depozit de deșeuri neorganizat, respectiv groapa de gunoi Mofleni înainte de 2005. Principalii agenți de impact ar fi cinci. În primul rând, modificarea peisajului, ceea ce creează un disconfort vizual. A doua categorie este poluarea aerului. Cu ce poluează aerul un astfel de depozit? În primul rând, cu pulberi în suspensie rezultate din fragmentarea deșeurilor, cu gaze și vapori toxici rezultați din descompunerea deșeurilor, cu microorganisme și, nu în ultimul rând, mirosul. A treia categorie este poluarea apelor de suprafață și a apelor subterane. (...) Un astfel de depozit este un bun habitat pentru șoareci, șobolani, câini vagonzi și chiar păsări. (...) Vestea bună este că aceste categorii de agenți de impact pot fi ținuți sub control cu două metode. Una dintre ele este proiectarea, documentarea și implementarea unui sistem de management prin care aceste lucruri să fie ținute sub control. (...) O altă metodă este cea de monitorizare. Absolut toți acești agenți de impact sunt verificați și evaluați", a zis expertul.

Eco Sud reușește să țină sub control acești factor de impact.

Iată răspunsul complet:

Interviul integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel