EXCLUSIV  Sănătatea, învăţământul şi infrastructura, motivele pentru care românii din Italia nu vor să revină în ţară. "Nu este nimic sigur, nu este nicio predictibilitate"

 Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Silvia Dumitrache, preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia, a spus de ce românii din peninsulă nu mai vor să se întoarcă acasă. 

Silvia Dumitrache a spus că majoritatea românilor care trăiesc în Italia nu-și doresc să se întoarcă în țară, principalele motive fiind corupția, sistemul de sănătate și învățământul.

"Majoritatea persoanelor cu care eu sunt în contact, cel puțin în acest moment, nu doresc să se întoarcă în România din mai multe motive - corupția este în floare în România, sistemul de sănătate este mai rău decât îl știam, asta pentru că aceasta este realitatea sau pentru că acum informațiile sunt actualizate și orice se întâmplă în orice colț al țării, în 10 minute apare ca informație. De asemenea, învățământul suferă foarte tare.

Știm cu toții care este situația. Chiar dacă în România sunt salariile mai mari, mulți dintre concetățenii noștri preferă să rămână cel puțin deocamdată acolo unde se află pentru că emigrația recentă din România nu a plecat neapărat pentru supraviețuire, ci a plecat pentru condiții de trai, pentru a oferi copiilor condiții de învățământ, pentru o reală democrație și mai ales pentru ceea ce înseamnă respectul statului față de cetățean, lucru care lipsește din România”, a menționat Silvia Dumitrache, în cadrul dezbaterii despre migrație: Cum acționează autoritățile locale pentru readucerea românilor acasă?, organizată de DC MEDIA GROUP.

„Este greu să te duci la instituțiile statului plătite din bani publici și să aibă o atitudine de parcă i-ai deranjat la ei acasă”

"Eu m-am izbit de mari probleme cu funcționarii statului aproape peste tot. Este greu să te duci la instituțiile statului plătite din bani publici și să aibă o atitudine de parcă i-ai deranjat la ei acasă din timpul programului pentru care sunt plătiți”, a spus preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia.

Silvia Dumitrache a vorbit și despre infrastructura României, țara noastră fiind campioana Europei la numărul de accidente rutiere.

"Să nu mai vorbim de infrastructură. Sunt multe accidente mortale în România, mai ales în perioada de vacanță, în perioadele în care românii vin din străinătate să-și vadă familiile. Nu este nimic sigur și nici nu este o predictibilitate în România.

Ce este valabil astăzi, se schimbă peste noapte fără o dezbatere cetățenească, fără să se țină cont de părerea cetățenilor. Noi suntem votanții, dar cu toate că suntem mai mulți de 6 milioane de români în străinătate, suntem căutați de regulă doar în perioadele electorale. Până atunci contăm puțin sau chiar deloc”, a subliniat Silvia Dumitrache, preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel