Salvați Delta! Revoltă după mișcarea dubioasă a PNL

Ludovic Orban foto Agerpres
Ludovic Orban foto Agerpres

O scrisoare deschisă i-a fost adresată premierului Ludovic Orban.

„În anul 2019, Rezervația Biosferei Delta Dunării a egalat un trist record: trei guvernatori în doar un an de zile! E un record cu consecințe extrem de grave pentru Delta Dunării, pe care oamenii Deltei nu și-l doreau, un record ce ar fi putut fi evitat.

Ne-am bucurat atunci când, în repetate rânduri, i-am auzit pe reprezentanții actualului partid de guvernare spunând că se va construi și că nu se va mai distruge.

Că se va apela la criterii de competență, că vor fi făcute evaluări în afara considerentelor politice, că va fi apreciat profesionalismul și că oamenii cu adevărat buni și devotați, care nu doar au ceva de spus, dar și știu să asculte, nu vor mai fi înlăturați doar de dragul schimbării vremelnice.

"Vreau să se înțeleagă mesajul nostru foarte clar: [...] nu vreau să înlocuim PSD-iștii cu PNL-iști - și îmi propun să urmăresc lucrul acesta - ci să înlocuim, dacă sunt PDS-iști pe nemerit cu oameni competenți – dacă sunt și în PNL, foarte bine."
Raduca Turcan – Vicepremier al României, Cafeneaua Nației, 17 decembrie 2019

Am apreciat declarația publică a președintelui local PNL care afirma să dorește o largă consultare a oamenilor din Deltă. Am constatat, însă, că nu a fost decât o manevră politicianistă, menită a câștiga nimic altceva decât capital de imagine

"Vă spun că după alegeri voi merge personal și voi discuta cu oamenii[...] Voi vorbi cu pescarii, cu oamenii care fac turism, vom analiza situația, cu siguranță voi prelua probleme, voi avea un tablou real al situației din Delta și voi acționa în consecință, cu o alegere care va fi bine cumpănită."
Ștefan Ilie, președinte PNL Tulcea – ziaruldetulcea.ro, 22 noiembrie 2019

Din păcate, am constatat aceeași lipsă de substanță în discursul reprezentanților de la centru: în realitate, nu a existat nici o consultare, nici o evaluare, nici o recunoaștere a competenței, doar o lipsă totală de deschidere la dialog și o schimbare forțată în Ajun de Crăciun.

Crezând că măcar de această dată nu vom mai fi pur și simplu mințiți, domnilor guvernanți, noi ne-am exprimat opiniile. Și pentru că acele mult trâmbițate „consultări" nu au mai avut loc, v-am trimis părerile noastre despre inoportunitatea schimbării guvernatorului ARBDD.

Ni se spune, de 30 de ani, că votul nostru contează. Ba chiar că și un singur vot este important. Dar atunci când organizații, persoane și operatori economici care chiar au făcut ceva pentru Delta Dunării își exprimă părerea și sunt complet ignorați, avem de-a face cu nimic altceva decât cu o bataie de joc la adresa locuitorilor deltei!

Dacă ați văzut Delta Dunării doar în documentare cu păsări și pești, este mai greu să vă formați o opinie corectă în ce privește problemele grave de aici. Vă reamintim, domnule Prim-Ministru, domnule Ministru al Mediului, că în Rezervația Biosferei Delta Dunării trăiesc aproape 10.000 de locuitori.

În acest context, vă așteptăm la Tulcea, la o întâlnire cu reprezentanții societății civile, a organizațiilor de mediu, operatorilor de turism și ai altor entități publice și private din RBD și pentru a lua cunoștință în teritoriu de problemele grave care preocupă comunitățile.

Vă invităm aici, în Delta Dunării, ca să puteți înțelege mai îndeaproape problemele noastre și răspunde la întrebările care ne preocupă:

1) Care au fost motivele revocării din funcție a guvernatorului Cătălin Țibuleac?
2) Cine sunt specialiștii din Tulcea care au îndeplinit funcția de decindent local desemnat să consulte oamenii, de ce nu i-a consultat și de ce a ignorat toate mesajele oamenilor?
3) Care este planul de dezvoltare și actiune a noii conduceri ARBDD?

Vă invităm să ne dovediți că reprezentați o guvernare transparentă, care lucrează în folosul oamenilor și comunităților și care gândește sustenabil pentru o regiune-etalon a României.

Cu deosebită considerație,
Asociația de Pescari "Farul Vechi" Sfântu Gheorghe-Președinte Ehimov Nicu, Vicepreședinte Uncu Nicolae
Asociația de Pescari Galovița-Jurilovca- Președinte Cătălin Balaban
Organizația de producători din sectorul pescuitului și Acvacultură "Pescărușul" Murighiol-Președinte Grigore Ștefan
Asociația Ghizilor din Delta Dunării-Crișan- Președinte Ionuț Călin”, potrivit comunicatului remis luni. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy