Salvaţi Copiii demarează un plan amplu de dotare a maternităţilor din Regiunea Vest

În urma analizei situaţiei şi a datelor primite de la medici, Salvaţi Copiii a decis o investiţie masivă în maternităţile din regiunea Vest, în valoare totală de 728.000 lei.

Organizaţia a demarat un plan complex de dotare a secţiilor de terapie intensivă neonatală din ţară, unde aparatura medicală precară, acolo unde nu lipseşte cu desăvârşire, îngreunează munca medicilor şi duce la adevărate drame: prematuri care nu supravieţuiesc pentru că nu s-a găsit pentru ei un incubator disponibil.

Astfel, aparatură medicală necesară va ajunge la maternităţile şi secţiile de terapie intensivă neonatală din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara:

- Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu Timişoara - un ecograf, în valoare de 180.747 lei

- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brînzeu" Timişoara - Maternitatea Bega - o masă radiantă, în valoare de 83.330 lei

- Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara - Maternitatea Odobescu - un ventilator, în valoare de 184.200 lei

- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad - un incubator şi o lampă de fototerapie, în valoare totală de 53.436 lei

- Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin - un incubator de transport, în valoare de 47.000 lei

- Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, secţia pediatrie - un ecograf şi un infuzomat, în valoare totală de 97.150 lei

- Spitalul Orăşenesc Haţeg, judeţul Hunedoara: o lampă de fototerapie, o lampă UV pentru microfloră, un neopuff, un analizor, un balon reanimare şi un pulsoximetru, în valoare totală de 82.160 lei.

Regiunea de Vest se remarcă atât prin numărul mare de cazuri pe care le tratează, cât şi prin discrepanţa dintre judeţe: în vreme ce Hunedoara are o rată a mortalităţii infantile sub media naţională, de 5,9 la mia de copii născuţi vii, Caraş-Severin are o rată sever ridicată, de 10,4 la mie. Rata mortalităţii infantile este de 6,2 la mie în judeţul Arad şi de 7,5 la mie în Timiş, unde maternităţile din Timişoara deservesc mai multe judeţe.

"Situaţia maternităţilor din România rămâne una critică şi avem situaţii în care medicii pierd timp preţios încercând să găsească un loc liber într-o secţie de terapie intensivă neonatală superior dotată. Este o dramă pe care o împărtăşesc deopotrivă părinţii şi medicii. Salvaţi Copiii a decis să pună în aplicare un plan de măsuri urgente şi, în urma consultărilor cu medicii, să doteze secţiile de terapie intensivă neonatală unde prematurii pot fi salvaţi", a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

"Maternitatea Odobescu, secţie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, este cea mai mare şi mai performantă maternitate de nivel III din vestul ţării. Aici ajung prin transfer nou-născuţi cu patologii grave din întreaga regiune, numărul naşterilor fiind cuprins între 3.000-3.500 de naşteri pe an, cu un indicator de prematuritate de 12,2-12,5%. Din păcate, vârsta de gestaţie la care se nasc aceşti nou-născuţi este din ce în ce mai mică, iar lupta pentru această categorie de prematuri este din ce în ce mai dificilă", a explicat dr. Gabriela Olariu, Şef Secţie Neonatologie Maternitatea Odobescu.

Cazuri complexe din regiune ajung şi la Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brînzeu" Timişoara, denumită Spitalul Clinic "Bega" (Maternitatea "Bega"). Numai în anul 2018, aici au avut loc 2.712 naşteri. Dintre acestea, o pondere semnificativă o reprezintă nou-născuţii cu patologie şi nou-născuţii prematuri care necesită tratament şi spitalizare de lungă durată, de la şapte zile (pentru un nou-născut la termen cu patologie minoră) la 30-90 de zile (pentru un nou-născut prematur). De asemenea, în unitatea de Terapie Intensivă Neonatală sunt trataţi între 200-250 nou-născuţi/an, ceea ce înseamnă în medie 10% din numărul total de naşteri/an.

"Capacitatea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală tinde să fie întotdeauna plină, ceea ce denotă numărul tot mai mare de naşteri premature şi automat de pacienţi care necesită investigare, urmărire şi prevenţie pe termen lung. Organizaţia Salvaţi Copiii a fost alături de Secţia de Neonatologie şi ne-a ajutat prin sponsorizările făcute să salvăm viaţa multor bebeluşi. Aparatura primită a ajutat echipa de medici să acorde nou-născuţilor asistenţă medicală la un standard ridicat. Din aceste motive este imperios necesară achiziţionarea de aparatură medicală şi implicarea comunităţii. Împreună putem salva mai multe vieţi şi ajuta nou-născuţii trataţi în unitatea noastră să primească îngrijire medicală foarte bună", a precizat Conf. Dr. Iacob Daniela, Şef Secţie Neonatologie Maternitatea Bega.

Totodată, la Timişoara sunt oferite servicii medicale multiple copiilor cu vârste între 0-17 ani în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu". Acesta este singurul spital din partea de vest a ţării care are serviciile necesare pentru abordarea complexă a copiilor bolnavi: pediatrie, traumatologie, chirurgie, neonatologie prematuri, pneumoftiziologie, neuropsihiatrie, otorinolaringologie, oftalmologie, recuperare fizică şi nutriţională.

"Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" Timişoara este principalul furnizor de servicii medicale cu profil pediatric din zona de vest a României. Este singurul spital de categorie I superioară 1M care are în componenţă un compartiment pentru copii născuţi de mame seropozitive, precum şi secţie clinică de neonatologie pentru prematuri. Toţi copiii internaţi în compartimentul HIV au necesitat control ecografic, mai mult de atât, în ultimii doi ani, o treime din cei 40 de nou-născuţi de mame seropozitive au necesitat explorare ecografică performantă. Salvaţi Copiii aduce un ecograf performant care să permită un diagnostic exact şi imediat", potrivit biroului de Presă al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu".

Solidaritatea socială a făcut posibil programul complex de combatere a mortalităţii infantile, implementat de Salvaţi Copiii România din anul 2012 până în prezent. Astfel, toate fondurile investite în programul de reducere a mortalităţii infantile provin de la persoane fizice şi companii, prin mecanismele: donaţii online, sms, direct debit, 3,5% din impozitul pe venit, 20% din impozitul pe profit. Mulţumim Asociaţiei Look Inside care a donat 64.200 de lei şi grupului de antreprenori din domeniul agricol care au donat 120.000 lei în cadrul cinei caritabile "Donate Your Dinner" pentru echipamentele din judeţul Timiş.

"Salvaţi Copiii se află în cel de-al optulea an al campaniei de combatere a mortalităţii infantile, un program extrem de complex şi la care organizaţia nu a renunţat, oricât de greu ar fi fost. Mai mult chiar, a reuşit să convingă companii, instituţii, susţinători că e o cauză socială care ne priveşte pe toţi. Prematurii au nevoie de vocea noastră, de ajutorul nostru concret.", a declarat Amalia Năstase, Ambasador al Programului Salvaţi Copiii de Reducere a Mortalităţii Infantile.

Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi: 3,5% din impozitul pe venit- în cazul persoanelor fizice, respectiv 20% din impozitul pe profit - în cazul companiilor.

Salvaţi Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, mecanisme de finanţare care să acopere componenta de intervenţie, pentru că salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur este o urgenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel