Săltată de pe aeroport fiindcă citea o carte de artă siriană

O femeie din Marea Britanie a fost nevoită să recurgă la instanță pentru a solicita să i se prezinte scuze după ce a fost interogată de poliția de combatere a terorismului pentru că citea o carte de artă siriană în avion, informează vineri BBC.

Faizah Shaheen a fost raportată autorităților de către echipajul cursei operate de compania Thomson cu care călătorea în luna de miere în Turcia în 2016. După cum au declarat avocații săi pentru programul BBC Victoria Derbyshire, ea crede că a fost selectată din cauza rasei sale, că a fost victima unei discriminări.

Compania Thomson a spus că echipajul său a fost "instruit să raporteze orice îngrijorare" ca măsură de precauție.

Această femeie, musulmană, a cărei activitate în domeniul îngrijirii sănătății mintale implică, în parte, căutarea semnelor de radicalizare în rândul tinerilor — citea Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline, în timpul zborului spre Turcia. Cartea este o colecție de literatură, fotografii, cântece și caricaturi ale unor artiști și scriitori sirieni. Ea a fost oprită de poliție când s-a întors în Regatul Unit două săptămâni mai târziu.

Ofensată și supărarea

Doamna Shaheen și soțul ei au fost duși într-o cameră în Aeroportul Doncaster pentru a fi interogați în conformitate cu Anexa 7 a Legii Terorismului. Ea a spus că interogatoriul a durat aproximativ 30 de minute, timp în care a fost întrebată despre carte, despre munca ei și câte limbi vorbește.

"M-am simțit ofensată și supărată, apoi furioasă. M-am străduit să accept faptul că am fost aleasă pentru citeam o carte despre artă și cultură", a explicat ea.

"Un an mai târziu, Thomson Airways nu oferise nicio explicație sau scuze, în ciuda implicării juridice. Această atitudine nu mi-a lăsat nici o opțiune decât să cer o declarație din partea instanței în conformitate cu Legea egalității", care prevede protecții puternice împotriva tratamentului discriminatoriu pe baza rasei sau religiei.

Dna Shaheen a spus că nu dorește despăgubiri, ci "o scuză și o explicație din partea Thomson Airways pentru a se asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată".

Încălcare fundamentală

Jo Glanville, directorul organizației PEN din Marea Britanie (organizație internațională a scriitorilor care apără libertatea de expresie, drepturile minorităților, luptă împotriva discriminărilor de orice fel și militează pentru pace), care a contribuit la finanțarea cărții pe care a citit-o Shaheen, a declarat că acțiunile lui Thomson au constituit "o încălcare fundamentală a libertății noastre, subminând libertatea noastră de a citi orice text care ne place într-un loc public".

"Thomson ar trebui să-și revizuiască procedurile de pregătire a personalului, astfel încât o asemenea eroare să nu se mai întâmple niciodată. Citirea unei cărți nu ar trebui niciodată privită ca motiv pentru un comportament suspect", a declarat Shaheen.

"Ne pare foarte rău dacă doamna Shaheen rămâne nemulțumită de modul în care simte că a fost tratată, a scris Thomson într-o declarație. "I-am scris pentru a explica faptul că echipajul nostru este supus unei pregătiri generale privind siguranța și securitatea, în mod regulat. Ca parte a acestui fapt, ei sunt încurajați să fie vigilenți și să împărtășească orice informații sau întrebări cu autoritățile competente, care ar acționa în funcție de caz".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel