Salarii și pensii mai mari: Peste 70.000 de angajați universitari vor intra în grevă în Marea Britanie

Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Până la 2,5 milioane de studenți s-ar putea confrunta cu perturbări, deoarece zeci de mii de angajați ai universității încep joi acțiuni industriale în ceea ce a fost considerat cea mai mare grevă din istoria învățământului superior din Regatul Unit.

Peste 70.000 de angajați, inclusiv lectori, bibliotecari și cercetători, urmează să participe la prima dintre cele trei zile de grevă pentru salarii, condiții de muncă și pensii, fiind așteptate pichete în 150 de universități, relatează The Guardian.

Sindicatul Universității și Colegiilor (UCU) spune că greva, care va avea loc și vineri și miercuri săptămâna viitoare, va bloca sectorul învățământului superior britanic.

”Personalul este epuizat, dar ripostează și vor bloca întregul sector”, a spus secretarul general al UCU, Jo Grady, care a avertizat cu privire la ”acțiuni și mai mari” în noul an, dacă nu există o ofertă îmbunătățită de la angajatorii.

”Procectorii sunt de vină. Conducerea lor nefericită a dus la cel mai mare vot pentru grevă întâlnit vreodată în sectorul nostru. Studenții sunt alături de personal pentru că știu că acest lucru nu poate continua”, a spus Jo Grady.

Cererile UCU includ o creștere a salariului ca recunoaștere a crizei costului vieții, după creșterea cu 3% din acest an, și încetarea contractelor nesigure. În ceea ce privește pensiile, UCU dorește ca angajatorii să inverseze reducerile impuse în acest an, despre care susține că vor duce la pierderea medie a membrului a aproximativ 35% din venitul viitor de pensionare.

 

Robert Halfon, ministrul pentru  Competențe, Ucenicie și Învățământ Superior, a declarat că este ”foarte dezamăgitor” faptul că studenții care au suferit deja în timpul pandemiei se vor confrunta cu perturbări suplimentare în învățarea lor din cauza acțiunilor industriale.

Vicepreședintele Uniunii Naționale a Studenților pentru învățământul superior, Chloe Field, a declarat că studenții și-au susținut lectorii. ”Am fost întotdeauna clar: condițiile de muncă ale personalului sunt condițiile de învățare ale studenților și, de mai bine de un deceniu, ambele au fost atacate de un sector care pune profitul mai presus de educație.”

Raj Jethwa, directorul executiv al Asociației Angajatorilor Universităților și Colegiilor, a declarat: ”Liderii sindicali trebuie să ofere membrilor lor o evaluare realistă și corectă a ceea ce este realizabil, deoarece greva nu creează bani noi pentru sector”.

 

Citește și:

Metroul din Londra este paralizat din cauza unei greve a angajaților

Cel mai vechi metrou din lume era aproape în totalitate paralizat joi dimineaţă, majoritatea liniilor fiind complet oprite şi câteva cu serviciu foarte redus.

Doar foarte noua linie Elizabeth Line, inaugurată în luna mai a anului trecut, funcţiona normal, cu doar câteva staţii închise în inima capitalei britanice.

Metroul londonez transportă în mod normal până la 5 milioane de pasageri pe zi, dar a fost afectat de mai multe greve în ultimele luni.

Dacă unii londonezi au optat pentru telemuncă, a cărei practică s-a răspândit pe scară largă de la pandemia de COVID-19, mulţi s-au întors la bicicletă, maşină, dar şi la autobuze, dintre care multe erau aglomerate.

Sindicatul naţional RMT (Rail, Maritime and Transport), care a făcut apel la grevă, se opune în special eliminării a 600 de locuri de muncă în staţiile de metrou şi unui proiect al TfL de modificare a finanţării pensiilor agenţilor, potrivit unui comunicat... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel