Salam confiscat în vamă, depistat cu VIRUSUL PESTEI PORCINE AFRICANE

ANSVSA anunță că, în urma examenelor de laborator, s-a depistat prezența virusului pestei porcine africane, într-o probă recoltată dintr-un salam, confiscat de la un cetățean din Ucraina. 

”Respectivul produs făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, în data de 26 martie, de către autoritățile vamale.

Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Postului de Inspecție la Frontieră Halmeu (județul Satu-Mare), care le-au trimis D.S.V.S.A. Satu-Mare pentru distrugere prin incinerare.

Probe recoltate din acest produs se află acum la Institutul de Diagnostic și Sanătate Animală, Laboratorul Național de Referință pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului.

Ipoteză confirmată: virusul, introdus în România prin produse contaminate

Acest rezultat de laborator vine în spijinul ipotezei rezultate în urma investigațiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar de pestă porcină africană din țara noastră, că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina.

Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează situația epidemiologică din România și colaborează permanent cu alte instituții ale statului, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii.

Virus foarte rezistent

Trebuie subliniat că pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare, pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, respectiv poate rezista până la 3 – 6 luni în produsele din carne de porc. ANSVSA reamintește, pe această cale, despre interdicția de introducere în țară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnați, șuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova și Ucraina.” anunță comunicatul ANSVSA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel