Șahul lui Iohannis. Zegrean – Neacșu, declarații după mutarea președintelui

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Augustin Zegrean, fost judecător CCR, spune că președintele poate să refuze o numire ori de câte ori consideră că propunerea nu întrunește condițiile legale. Mai mult, potrivit acestuia, nu e nicio dispoziție legală care să spună în ce termen trebuie să își motiveze refuzul șeful statului. Ulterior, Toni Neacșu a avut o reacție pe Facebook.

Așadar, Augustin Zegrean consideră că președintele este în cadrul dispozițiilor constituționale. În ceea ce privește anunțul lui Iohannis potrivit căruia va prezenta ulterior motivarea deciziilor de respingere a propunerilor pentru cele două ministere, Augustin Zegrean susține că nu este nicio lege care să stipuleze când trebuie să fie dată motivarea.

Toni Neacșu, mesaj

„Pentru că nu vreau să intru în polemică cu fostul președinte al CCR, d-ul Zegrean, care are respectul meu profesional, reproduc doar ce zice CCR cu privire la momentul în care Președintele României trebuie să-și motiveze refuzul numirii miniștrilor, respectiv concomitent cu anunțarea publică a deciziei. Dacă odată cu refuzul numirii nu există și motive redactate și aduse la cunoștință publică înseamnă că refuzul are exclusiv caracter politic și dicreționar.

"Cu referire la perioada de timp pe care Președintele o are la dispoziție pentru a-și exprima în scris motivele refuzului numirii în funcție, Curtea reține că lipsa unui termen expres prevăzut în Constituție în acest sens nu poate constitui un argument pentru tergiversarea sine die a prezentării motivelor, în condițiile în care obligația motivării subzistă, prin raportare la Decizia nr. 98/2008. Prin urmare, Președintele trebuie să își motiveze refuzul concomitent cu anunțarea deciziei sale de a nu da curs propunerii de numire formulate de prim-ministru. Rolul constituțional al autorităților publice și raporturile constituționale în care se află acestea le impun un comportament instituțional responsabil, manifestat prin exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor și îndeplinirea de îndată a obligațiilor, în caz contrar fiind amenințată însăși buna funcționare a statului." (Decizia 875/19.12.2018, par. 88)”, a scris Toni Neacșu, vineri, 4 ianuarie, pe contul de Facebook.

Anunțurile lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că va refuza propunerile pentru Ministerele Dezvoltării şi Transporturilor, respectiv Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici. De asemenea, Klaus Iohannis a anunţat că nu-l va revoca din funcţie pe procurorul general Augustin Lazăr.

VEZI ȘI: Iohannis, declarații explozive. Chirieac: Joacă la rupere

VEZI ȘI: Klaus Iohannis, declarații explozive la început de an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel