Săcele, Hunedoara, Rahova, scandaluri. Gelu Duminică: Au un lucru un comun. Nu ofer vreo scuză

Mașină Poliție. FOTO AGERPRES
Mașină Poliție. FOTO AGERPRES

Sociologul Gelu Duminică a transmis un mesaj după ce forțele de ordine au fost nevoite să intervină în mai multe cazuri.

„Gârcini - Sacele, Micro 7 - Hunedoara, Mimiu- Ploiești, Rahova - sectorul 5. În toate aceste comunități am avut conflicte intra-comunitare ieri.

Toate aceste comunități au un lucru un comun: sunt ghetto-uri.

În România există, de multe zeci de ani, foarte multe zone sărace în care locuiesc, laolaltă, sute sau chiar mii de persoane. În toate, în ciuda faptului că astfel de comunități există în analize de nevoi sociologice și de 50-60 de ani, supra-reprezentarea unei etnii/minoritate este evidentă, clivajul de dezvoltare între această zonă și restul localității fiind și mai evidentă. Sărăcia, supra-reprezentarea asistaților sociali, lipsa accesului la servicii de educaţie de calitate care generează și o slabă pregătire profesională, locuirea precară sau vulnerabilă, slabul acces la utilităţile de bază, natalitatea mult mai ridicată decât media, riscuri și provocări medicale super ridicate, infracţionalitate şi conflicte, prezenţa drogurilor şi exploatarea resurselor marginale, etc sunt numai câteva dintre caracteristicile ghetoului de oriunde din lume. Literatura de specialitate vorbește despre cercul vicios al dezavantajelor/sărăciei care, în lipsa unei intervenții, se autoreproduce la infinit.

Din păcate, in România, astfel de zone sunt tratate (de edili) ca zone care nu există pe harta localității, investițiile fiind extrem de puține și, de obicei centrate, pe asistare și nicidecum pe dezvoltare. Din știința mea, România nu are niciun program de Regenerare Urbană, chiar dacă mecanismul financiar european este dedicat unor astfel de comunități și poate fi folosit.

Nu încerc să ofer vreo scuză pentru ceea ce descreierații ăia au făcut. Sper ca legea să fie aplicată în litera și în spiritul ei. Însă, întotdeauna trebuie să ne uităm la cauze și mai ales la ce putem face astfel încât astfel de lucruri să nu se mai întâmple și în viitor”, a scris, luni, pe Facebook, Gelu Duminică.

„Intervenția în criza generată de conflict se face cu Poliția și Jandarmii. Intervenția în prevenție se face cu programe de regenerare și dezvoltare urbană/locală și cu un sistem de educație incluziv și de calitate”, a conchis sociologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel