EXCLUSIV  ”Să facem din Institutul Limbii Române instituția responsabilă pentru promovarea limbii române”. Radu Mihail: Hai să ne asumăm

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Radu Mihail, membru în Comisia pentru Românii de Pretutindeni din Senat, a vorbit despre necesitatea ca Institutul Limbi Române din diaspora să fie sprijinit și să aibă un plan concret.

"Institutul Limbii Române funcţionează de 15 ani cu programul LCCR - Limbă, cultură, civilizaţie romană. Din punctul nostru de vedere, hai să ne asumăm, să spunem că Institutul Limbii Române este acea instituţie pe care noi, statul român, o facem responsabilă de promovarea limbii române. Atunci, să îi dăm fonduri, să îi dăm responsabilități, să ne asigurăm că face, pe scară largă, ceea ce face acum.

Eu am fost la ILR, acum doi ani, şi am întrebat câţi copii învaţă limba română, astăzi, şi au spus 13.900 sau nu ştiu câţi erau. Şi am întrebat: "Care e planul dumnevoastră pentru anul viitor?", iar răspunsul a fost: "Păi, vom vedea...". Nu, pentru mine răspunsul trebuie să fie: "Avem 13.900, astăzi, şi vrem să acoperim, nu ştiu, dublu anul viitor. În şapte, zece ani, vrem să acoperim 100% din potenţialul pe care îl avem."

"Cineva trebuie să aibă un plan"

Cineva trebuie să aibă un plan şi vrem ca aceşti oameni să fie responsabili pentru acest plan de la cap la coadă şi să poată să se ocupe de tot ce înseamnă structura pedagogică a cursurilor de limbă română, pe care să o promoveze peste tot. Să nu înveţe un copil româna într-un fel, într-o parte, şi într-un fel, în altă parte. Să existe o rădăcină comună pe care Institutul Limbii Române să o promoveze", a spus Radu Mihail, în cadrul dezbaterii "Bogățiile României din Diaspora!", organizată de DC Media Group.

Dezbaterea integrală, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel