S-a stabilit data încoronării regelui Charles al III-lea la Westminster Abbey

S-a stabilit data încoronării regelui Charles al III-lea la Westminster Abbey - Foto Agerpres
S-a stabilit data încoronării regelui Charles al III-lea la Westminster Abbey - Foto Agerpres

Regele Charles al III-lea va fi încoronat la 6 mai 2023 la abaţia Westminster din Londra, alături de soţia sa, regina consoartă Camilla, conform unui anunţ făcut marţi de palatul Buckingham, transmite AFP. 

Ceremonia va fi condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii anglicane.

'Încoronarea va reflecta rolul monarhului în ziua de azi şi va privi spre viitor, trăgându-şi în acelaşi timp rădăcinile din lunga tradiţie şi din fastul monarhiei', conform comunicatului.

Charles al III-lea a devenit în mod automat rege după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie, mai aminteşte AFP.

Citește și - Averea Reginei Elisabeta a II-a, ținută secret la presiunile fostului monarh. Guvernul Marii Britanii s-ar putea confrunta cu acțiuni în justiție

Organismul de supraveghere al transparenței din Marea Britanie, Comisariatul pentru Informații, a amenințat cu acțiuni legale împotriva Departamentului pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (BEIS), care a respins cererea timp de doi ani.

Acum are până la sfârșitul lunii octombrie să răspundă cererii privind libertatea de informare, altfel ar putea fi acționat în instanță, scrie The Guardian.

Documentele pot detalia modul în care regretata monarhă a folosit o facilitate financiară secretă pentru a ascunde publicului acțiunile din companiile comerciale pe care le deținea, împreună cu valoarea acelor acțiuni.

Dimensiunea averii ei personale, inclusiv investițiile ei, nu a fost niciodată dezvăluită publicului. Estimările au speculat în mod regulat că ar putea ajunge la sute de milioane de lire sterline.

Anul trecut, The Guardian a dezvăluit cum Regina a făcut lobby cu succes la guvern pentru a modifica legislația propusă pentru a preveni divulgarea mult așteptată.

Ca urmare a lobby-ului ei din anii 1970, guvernul a creat o companie-protecție susținută de stat, Bank of England Nominees, care pare să fi păstrat secrete acțiunile și investițiile private ale Reginei timp de mai bine de trei decenii.

Documentele obținute de The Guardian arată că alți membri ai familiei regale au putut folosi aceeași companie pentru a-și ascunde investițiile în companii. Identitățile celorlalți membri ai casei Windsor, precum și amploarea acțiunilor lor, sunt, de asemenea, necunoscute.

În 1973, Regina și-a trimis avocatul privat pentru a face lobby guvernului pentru a schimba o propunere de lege care să permită publicului să stabilească cine deține acțiuni la anumite companii. Avocatul ei a susținut că dezvăluirea investițiilor sale ar fi „penibilă”.

În propunerea de lege a fost introdusă o derogare specială, potrivit unui document intern al Whitehall scris în 2011, „pentru a evita o situație în care, de exemplu, proprietatea asupra unor acțiuni specifice de către membrii familiei regale ar putea deveni larg cunoscută”.

Compania de protecție susținută de stat, cu scopul păstrării acestor informații, este operată de seniori ai Băncii Angliei. Acesta a fost înființată în 1977 „pentru a deține investiții regale”, potrivit documentului.

„Acestui vehicul, administratorilor de investiții relevanți și anumitor membri ai familiei regale li s-a acordat o scutire de la obligația de a-și dezvălui acțiunile”, se arată în document.

Directorii companiei fictive au fost obligați să trimită guvernului rapoarte anuale.

Departamentul nu a răspuns presiunilor publice, chiar dacă organismele statului sunt obligate să proceseze cererile, conform Legii privind libertatea de informare, în termen de 20 de zile lucrătoare. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel