Rusoaica Sofia Sapega, prietena jurnalistului Roman Protasevici, i-a mulțumit lui Lukașenko după ce a graţiat-o: Mi-a oferit a doua şansă - Video

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Rusoaica Sofia Sapega, prietena jurnalistului belarus de opoziţie Roman Protasevici, a fost graţiată de preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi predată Rusiei miercuri, la o lună după ce a fost condamnată la şase ani de închisoare, transmite agenţia EFE. 

'Aleksandr Grigorievici (Lukaşenko) a semnat ieri decretul de graţiere la cererea noastră', a spus Oleg Kozhemiako, guvernatorul regiunii ruse Primorie, care a condus delegaţia care a luat parte la predarea Sofiei Sapega autorităţilor ruse în Belarus.

Sofia Sapega a fost arestată împreună cu Protasevici pe data de 23 mai 2021, după ce Alexandr Lukaşenko a ordonat ca un zbor Ryanair de la Atena la Vilnius să fie deviat pe aeroportul din Minsk, invocând o ameninţare cu bombă la bord.

Tânăra rusoaică a primit o condamnare în Belarus pentru incitare la ură socială, implicare în activități ilegale legate de prelucrarea informațiilor personale și alte acuzații.

VIDEO

Ce acuzații i-au fost aduse

Autorităţile au învinuit-o că a administrat un canal Telegram pe care au fost publicate informaţii despre ofiţerii de poliţie din Belarus în timpul protestelor antiguvernamentale din anul 2020, izbucnite în urma alegerilor prezidenţiale, pe care opoziţia le-a calificat drept frauduloase.

Conform legii locale, pedeapsa maximă prevăzută pentru infracțiunile de care a fost acuzată era de 12 ani de închisoare, însă colaborarea sa cu ancheta a dus la o reducere a pedepsei la jumătate.

Rusoaica i-a mulţumit lui Lukașenko

Rusoaica i-a mulţumit lui Lukașenko pentru că i-a oferit 'o a doua şansă'. 'Este ceva ce nu se oferă multora, iar eu chiar am fost norocoasă', a declarat Sofia Sapega, conform agenţiei oficiale de presă BELTA.

Roman Protasevici, ex-redactor-şef al NEXTA, a fost condamnat la opt ani de închisoare şi graţiat în luna mai. Jurnalistul, fondator al NEXTA, principala sursă de informaţii în timpul protestelor masive ale opoziţiei împotriva fraudei electorale de la alegerile prezidenţiale din august 2020, a fost aspru criticat de opoziţia belarusă pentru atitudinea sa în timpul procesului. Protasevici a acceptat să colaboreze cu autoritățile și a afirmat că a fost manipulat de adversarii regimului belarus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel