Rușii au transformat un supermarket din Mariupol într-o "groapă de gunoi pentru cadavre" (surse ucrainene)

Scene îngrozitoare au loc la Mariupol. Zeci de cadavre au fost depozitate de forțele ruse într-un supermarket din zonă. 

Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în regiunea Doneţk, într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre. Din câte se pare, aici au fost aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte când noile autorităţi proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a oraşului, provocând inundaţii masive din cauza reţelei distruse de bombardamente. Informația a fost oferită duminică, de Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, citat de agenţia de presă Unian.

Cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt aruncate ca la groapa de gunoi, spune acesta într-o postare pe contul său din Telegram.

"Noi descoperiri groaznice. În incinta supermarketului 'Şiri Kum' de pe bulevardul Libertăţii, ruşii au făcut un fel de groapă de gunoi pentru trupurile neînsufleţite. La modul literal al cuvântului. Aruncă aici trupurile ca la groapa de gunoi", susţine responsabilul ucrainean, care adaugă că această situaţie relevă o lipsă catastrofală de personal pentru înhumări şi faptul că nici măcar morgile improvizate nu mai au capacitatea de a primi un număr atât de mare de cadavre.

În Rusia se caută medici legiști pentru a fi trimiși în zonele ocupate 



La Moscova, autorităţile au declanşat o campanie de recrutare de medici legişti pentru a-i trimite la Mariupol, afirmă Petro Andriuşcenko.

Situaţia legată de morţii din Mariupol, port strategic care s-a aflat sub asediu aproape trei luni, este o demonstraţie clară a lipsei de umanitate a invadatorilor şi ameninţă cu declanşarea unor epidemii, mai susţine el.

De asemenea, primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a avertizat împotriva producerii unor focare de infecţii vara aceasta în portul de la Marea Azov, între care a menţionat dizenteria şi ciuma.

Mariupolul, cucerit de ruși după zeci de zile de bombardament intens



Mariupolul, oraş-port strategic în sud-estul Ucrainei, care asigură un coridor terestru între regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de miliţiile proruse, şi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost sub asediu şi bombardamente din primele zile ale invaziei ruse, declanşată la 24 februarie, astfel încât acesta aproape că a fost ras de pe faţa pământului, puţine clădiri rămânând în picioare sau fiind parţial avariate.

Potrivit părţii ucrainene, peste 20.000 de localnici au fost ucişi la Mariupol în urma agresiunii pe scară largă a Rusiei, oamenii fiind în cea mai mare parte înhumaţi în gropi comune, notează Unian, conform Agerpres. 

Redeschiderea portului Mariupol

Deocamdată, Moscova nu a spus dacă redeschiderea portului Mariupol va face posibil exportul în special al cerealelor, o întrebare aflată în centrul unor preocupări internaţionale puternice, notează AFP.

Noul şef prorus al Mariupolului, Konstantin Ivaşcenko, a declarat că o primă navă va părăsi portul "în zilele următoare", având la bord 3.000 de tone de produse metalurgice, în direcţia Rostov pe Don, un mare oraş din Rusia.

Citat de agenţia de presă rusă Tass, preluată de AFP, el a spus că 400 de persoane lucrează deja în portul Mariupol şi că "aproape tot molozul a fost curăţat".

Miercuri, un înalt diplomat rus, Andrei Rudenko, a cerut "deminarea de către Kiev" a porturilor de la Marea Neagră, astfel încât navele să poată exporta cereale. El a spus că Rusia este "gata să asigure un coridor umanitar" pentru vase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel