"Rusia vrea să creeze dificultăți între România și Ungaria"

Robert Kaplan, analistul șef al Stratfor, a declarat, într-un interviu pentru inliniedreapta.ro, că Rusia și-ar dori să creeze dificultăți între România și Unagaria și va încerca să facă asta prin susținerea mediatică a partidelor naționaliste din Europa.

"Cred că Rusia ar dori să creeze dificultăți între România și Ungaria. Cred că Rusia și-ar dori ca partidele naționaliste de dreapta să aibă succes în Europa, poate suna paradoxal, dar ei îl susțin pe Putin, pentru că Putin este un revanșard naționalist, ca ei. Așadar va fi o strategie mediatică de susținere a partidelor naționaliste de dreapta care creează conflicte între România și Ungaria, Slovacia și Ungaria etc. Este în interesul rușilor să susțină astfel de conflicte, cu alte cuvinte să rupă orice rețea de relații bilaterale între aceste țări. Pentru a divide și conduce. De fapt nu pentru „divide et impera", ci pentru a divide și a crea o zonă de influență între Europa Centrală și Moscova", a declarat Kaplan, care a vizitat România la mijlocul lunii mai.

Analistul crede că principala vulnerabilitate a României este reprezentată de instituțiile slabe. 

"Pe plan intern, este o problemă de construire a unor instituții puternice, impersonale, de construire a statului de drept. Rușilor nu le place statul de drept. Lor le plac chestiile tulburi, vagi, în care pot mitui politicieni", spune analistul Stratfor.

În ceea ce privește punctul forte al României, Kaplan a spus că țara noastră "nu este atât de dependentă de Rusia pentru energie pe cât sunt Bulgaria, Ungaria, Serbia și alte țări. România deține depozite importante de hidrocarburi. Cred că România este dependentă de gazul rusesc în proporție de doar 30% – în timp ce Bulgaria – 90%. Și ar putea exista rezerve importante de gaze de șist în România, dar și hidrocarburi în largul Mării Negre, în zona economică exclusivă a României".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel