Rusia, "tratat de integrare" cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud

Federația Rusă  a semnat miercuri, la Moscova,  un "tratat de alianță și integrare" cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, chiar în ziua în care se împlinește un an de la anexarea Crimeii.

Documentul a fost semnat  de președintele rus Vladimir Putin și de liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, după cum transmite agenția TASS. Noul document  prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008. 'Tratatul' prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum și o politică externă coordonată între Moscova și regiunea georgiană.

Citește și: Mister. De ce a dispărut Vladimir Putin în ultimele zile

Un document similar a fost semnat în noiembrie anul trecut cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de președintele rus Vladimir Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO și UE, care au atras atenția Moscovei, că, prin acest acest demers, încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și pune în pericol securitatea în regiune.

Președintele georgian Ghiorghi Margvelașvili a avertizat încă din decembrie că Rusia se pregătește să semneze un 'tratat de alianță' și cu Osetia de Sud, autoritățile de la Tbilisi semnalând faptul că încheierea de către Moscova a unor astfel de 'tratate' cu cele două regiuni georgiene înseamnă practic 'un pas spre anexarea' acestor teritorii, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel