Rusia şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Rusia a anunţat miercuri că şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit "garanţii scrise" din partea Ucrainei cu privire la demilitarizarea culoarului maritim utilizat pentru transportul lor, informează AFP.

 

"Rusia consideră că garanţiile primite până în prezent par a fi suficiente şi îşi reia punerea în aplicare a acordului", a anunţat Ministerul Apărării rus pe Telegram.

Rusia şi-a suspendat sâmbătă participarea la acest acord, invocând atacul ucrainean cu drone asupra unor nave militare ruseşti în portul Sevastopol din Crimeea anexată, atac în care, potrivit Moscovei, dronele aeriene şi maritime pilotate de la distanţă s-au deplasat prin culoarul securizat destinat navelor ce transportă cereale ucrainene.

Moscova a avertizat luni asupra pericolului continuării navigaţiei fără acordul său şi a cerut Ucrainei să garanteze securitatea respectivului culoar maritim.

SUA îi reproșase Rusiei că nu îi pasă de consecințele ieșirii din acord.

Rusiei 'nu-i pasă' că lumea suferă de foamete, a denunţat marţi cu virulenţă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, făcând referire la decizia Moscovei de a-şi suspenda participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, relatează AFP.

'Orice decizie a Moscovei împotriva acordului este în esenţă un fel de a spune că nu-i pasă. Moscovei nu-i pasă că lumea poate suferi de foamete. Moscovei nu-i pasă că oamenii suferă de foamete', a repetat de mai multe ori Ned Price în faţa jurnaliştilor, denunţând acţiunile Rusiei, care în opinia sa agravează criza alimentară mondială.

El şi-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu creşterea preţurilor la alimente în întreaga lume, deja constatată din cauza incertitudinii din jurul acordului.

ONU a anunţat că nicio navă cargo nu va naviga pe Marea Neagră miercuri, 2 noiembrie. 

Naţiunile Unite au anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo via Marea Neagră pentru ziua de miercuri, ca urmare a retragerii Rusiei din acordul care le permitea vaselor să se deplaseze către şi dinspre porturi ucrainene pentru exporturi esenţiale, transmit AFP şi DPA.

Delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite au convenit să nu planifice nicio mişcare de vase în cadrul Iniţiativei privind cerealele în Marea Neagră pentru mâine (miercuri, 2 noiembrie), a declarat Farhan Haq, purtător de cuvânt al ONU, New York.

ONU a subliniat că inspecţiile realizate după ce Rusia şi-a suspendat participarea la acord sunt o măsură temporară şi extraordinară.

La rândul său, Centrul de coordonare comună (JCC) însărcinat cu aplicarea acordului internaţional privind exporturile de cereale ucrainene a anunţat suspendarea oricăror deplasări de cargouri pentru miercuri.

Trei cargouri încărcate cu cereale ieşind din porturi ucrainene s-au alăturat marţi dimineaţă coridorului umanitar, în pofida retragerii temporare a Rusiei din acord.

Aceste deplasări fuseseră aprobate de către delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite, a precizat JCC, care a adăugat că delegaţia Rusiei a fost informată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel