Rusia se pregătește de război

Generalul Nikolai Makarov, șeful Statului Major al armatei ruse a apreciat miercuri că Occidentul provoacă Rusia la o nouă cursă a înarmării prin amplasarea scutului antirachetă al NATO în Europa de Est, relatează AFP, citat de Mediafax.

Rusia nu are nevoie de o cursă a înarmării, dar suntem provocaţi", a declarat generalul Makarov, reafirmând că Rusia a dorit asocierea cu acest proiect pe care Statele Unite refuză să-l modifice.

Șeful Statului Major a declarat, în cadrul unei întâlniri cu ataşaţii militari străini la Moscova şi cu jurnalişti, că acest proiect considerat de Rusia ca fiind o ameninţare la securitatea sa a provocat deja activarea la sfârşitul lui noiembrie a unui sistem de alertă antirachetă la Kaliningrad, enclavă rusă în apropierea graniţelor UE.

"În locul încrederii, am revenit la suspiciuni şi neîncredere, care nu vor fi benefice Europei", a apreciat generalul Makarov. "De ce să separi Rusia de Europa? Cine are nevoie de asta? Suntem pregătiţi să cooperăm şi să dezvoltăm împreună un sistem de apărare antirachetă", a adăugat acesta.

Rusia nu are nevoie să risipească bani pe dezvoltarea de armament în replică la planul scutului antirachetă, care este un ”inamic artificial”, ci să fie investiți ”în beneficiul poporului rus, în formarea de locuri de muncă şi modernizarea societăţii ruse", a cerut Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Declaraţiile, care au precedat consiliul NATO-Rusia de la Bruxelles, vin la câteva săptămâni după ce preşedintele Dmitri Medvedev a avertizat că va amplasa rachete cu rază scurtă de acţiune în enclava Kaliningrad, dacă Statele Unite şi NATO continuă să pună Rusia în faţa "faptului împlinit" prin amplasarea scutului antirachetă în Europa.

Citește și:

SUA refuză orice modificare a scutului antirachetă al NATO din Europa

Medvedev amenință cu distrugerea sistemelor antirachetă NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel