Rusia se laudă cu o armă cu laser numită după un călugăr războinic, însă Zelenski spune că nu e convins

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Rusia a declarat că folosește noi arme cu laser pentru a lovi dronele ucrainene, dar președintele Volodimir Zelenski spune că nu este convins, vorbind de un eșec.

Iury Borisov, viceprim-ministru însărcinat cu dezvoltarea militară, a declarat într-o conferință de presă în această săptămână că o armă cu laser numită Peresvet, numită după un călugăr războinic ortodox medieval ucis în luptă, va fi folosită pe scară largă și că poate afecta sateliții până la 1.500 km deasupra pământului. De asemenea, el a spus că există sisteme mai puternice care pot arde drone și alte echipamente, adăugând că, în cadrul unui test efectuat marți, arma a ars o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde.

Întrebat dacă astfel de arme au fost folosite în Ucraina, acesta a spus: „Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo". 

Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu este convins: „Cu cât devine mai clar că nu au nicio șansă în război, cu atât mai multă propagandă se face despre o armă uimitoare, care ar fi atât de puternică încât ar asigura un punct de cotitură. Și astfel vedem că, în a treia lună a unui război pe scară largă, Rusia încearcă să găsească arma minune... toate acestea arată clar eșecul complet al misiunii!”

Președintele Volodimir Zelenski cere prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale în Ucraina

De asemenea, amintim că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus, miercuri seară, prelungirea cu încă 90 de zile a legii marţiale şi a mobilizării generale, în contextul continuării invaziei militare ruse, informează BBC News.

Legea marţială a fost decretată în Ucraina pe 24 februarie, în momentul începerii invaziei militare ruse. Perioada iniţială de 30 de zile a fost extinsă de două ori până acum.

Preşedintele Volodimir Zelenski vrea prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, începând din 25 mai. Decretele în acest sens au fost trimise miercuri seară Parlamentului de la Kiev.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat săptămâna trecută că vrea să înarmeze un milion de persoane, în contextul pregătirilor pentru o nouă etapă, „de lungă durată", a războiului cu Rusia, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel