Rusia se apropie de China. A început licitația marilor puteri

După ce a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, Rusia vrea să îşi majoreze şi exporturile de produse alimentare spre gigantul asiatic, dar, deocamdată, progresele înregistrate au fost mici, informează Bloomberg. Astăzi, președintele SUA a trimis o scrisoare către președintele Chinei, ceea ce arată o adevărată cursă a marilor puteri pentru îmbunătățirea relațiilor cu China. 

"Există foarte multe iniţiative economice, însă punerea lor în practică nu este uşoară. Accesarea pieţei şi găsirea unei nişe este un proces dificil care implică o concurenţă serioasă", a declarat, recent, adjunctul ministrului rus al Economiei, Alexei Gruzdev. 

Sectorul agricol din Rusia a trecut în ultimii ani printr-o perioadă de creştere, graţie investiţiilor, recoltelor bune şi embargoului introdus de Moscova pentru produsele importate din Occident. De exemplu, anul trecut, Rusia a devenit cel mai mare exportator mondial de grâu, pentru prima dată în ultimii 100 de ani. 

Creşterea schimburilor comerciale cu China este o prioritate pentru Kremlin, după ce relaţiile cu SUA şi Uniunea Europeană s-au deteriorat din cauza crizei din Ucraina. În plus, scăderea preţului la ţiţei a dus la scăderea veniturilor realizate de Rusia din exporturile de petrol, astfel că Guvernul de la Moscova contează pe produsele agricole ca să acopere golul creat. 

China deja este principala destinaţie de export pentru producătorii ruşi de alimente, fiind responsabilă pentru 11% din totalul exporturilor Rusiei, cu livrări de 1,5 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut, în creştere cu peste 8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cea mai mare parte a exporturilor de produse alimentare ruseşti în China este compusă din peşte îngheţat, ulei de floarea soarelui şi soia, arată datele furnizate de Centrul rusesc de export, un organism guvernamental de promovare a comerţului. 

"Credem că există surse suplimentare de creştere. În China apare o cerere pentru produse de calitate provenite din Rusia", susţine Alexei Gruzdev, care până anul trecut a fost reprezentant comercial al Rusiei în China. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel