Rusia: Retragerea forţelor kurde în nordul Siriei s-a încheiat

Rusia a afirmat marţi că retragerea forţelor kurde în nordul Siriei, efectuată în baza unui acord ruso-turc, s-a încheiat 'mai devreme decât ne aşteptam', informează AFP. 

'Retragerea unităţilor armate din teritoriul unde urmează să fie instituit un coridor de securitate s-a încheiat mai devreme decât ne aşteptam', a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţiile de presă ruse. Începută la 23 octombrie 09:00 GMT, această retragere urma să se finalizeze marţi, în jurul orei 15:00 GMT. În baza unui acord încheiat săptămâna trecută între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, forţele kurde din

Unităţile de protecţie a poporului (YPG) urmau să se retragă cu tot cu arme din nord-estul Siriei în termen de '150 de ore începând cu 12:00 (09:00 GMT) 23 octombrie' la o distanţă de 30 km de frontiera turco-siriană. Aceste forţe kurde, considerate drept 'teroriste' de Ankara, trebuiau să se retragă în special din sectoare de la frontiera cu Turcia, unde Ankara a lansat la 9 octombrie o ofensivă împotriva YPG, pe care a suspendat-o câteva zile mai târziu, în urma unui acord la care a ajuns cu SUA.

Poliţia militară rusă şi trupe de grăniceri sirieni au fost desfăşurate în aceste sectoare pentru a 'facilita' retragerea. După expirarea termenului stabilit de acordul încheiat de Putin şi Erdogan, patrule comune turce şi ruse urmează să fie desfăşurate într-o zonă de '10 km în profunzime' de la frontieră. Patrulele ruso-turce vor permite să se verifice dacă luptătorii kurzi, consideraţi 'terorişti' de Ankara, dar susţinuţi de Occident, s-au retras din nord-estul Siriei, aşa cum a afirmat marţi Moscova, a indicat un responsabil turc, citat de AFP. 'Vom stabili prin patrule comune (ruso-turce) dacă teroriştii s-au retras într-adevăr', a declarat pe Twitter directorul de comunicare al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel