Rusia, reacţie după ce UE a izolat spaţiul aerian al Belarusului

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Rusia a reacţionat după ce Uniunea Europeană a decis izolarea spaţiului aerian al Belarusului, ca sancţiune la deturnarea unui avion RyanAir. 

„Nu putem decât să ne exprimăm regretul. Este foarte costisitor pentru o companie aeriană să ocolească teritoriul unei țări mari, localizate chiar în centrul Europei”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Aceste recomandări (n. red. - ale UE) vor duce la costuri mai mari pentru pasagerii care vor aștepta și mai mult să ajungă la destinație”, a continuat Peskov, conform Digi24

Aproximativ 88 de persoane din Belarus, printre care şeful statului Aleksandr Lukaşenko, precum şi şapte entităţi sunt deja sancţionate cu interdicţia de a călătorie în UE şi îngheţarea activelor pentru reprimarea opoziţiei şi alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, ale căror rezultate au fost măsluite, în evaluarea europeană. Liderii statelor europene au cerut, de asemenea,'adoptarea altor sancţiuni economice ţintite'.

Avion RyanAir, deturnat la Minsk pentru arestarea unui jurnalist 

 

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Roman Protasewitsch, a fost reţinut imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior a fost plasat în arest preventiv. Regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi-a atras critici dure la nivel internaţional după incidentul de duminică, riscând noi sancţiuni.

VEZI SUMMIT UE: Josep Borrell cere eliberarea jurnalistului Protasevici

Oficiali letoni, expulzaţi din Belarus 

Totodată, liderii europeni şi-au exprimat solidaritatea cu Letonia în urma 'expulzării nejustificate' a diplomaţilor săi acreditaţi la Minsk. Belarus a ordonat luni expulzarea ambasadorului leton şi a întregului personal al ambasadei, acuzând autorităţile letone că ar fi înlocuit drapelul oficial belarus cu cel al opoziţiei în contextul campionatului mondial de hochei găzduit de Riga. Ca răspuns, Letonia a anunţat, la rândul ei, expulzarea diplomaţilor belaruşi, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel