Rusia, pusă, din nou, la colț de comunitatea internațională, acolo unde îi e locul. Mișcare coordonată împotriva diplomaților Kremlinului

Rusia, mesaj amenințător la adresa Occidentului: Practic încă nu am început să răspundem la sancțiuni / Foto: Pixabay, de bretexion
Rusia, mesaj amenințător la adresa Occidentului: Practic încă nu am început să răspundem la sancțiuni / Foto: Pixabay, de bretexion

Într-o mișcare coordonată, patru țări din Uniunea Europeană expulzează peste 40 de diplomați ruși suspectați de spionaj.

Irlanda, Belgia, Țările de Jos și Republica Cehă au emis ordine de expulzare pentru un total de 43 de angajați ai ambasadelor, marți după-amiază.

Mișcarea urmează acțiunilor similare întreprinse de alți membri ai UE, inclusiv Polonia, în ultima săptămână.

Expulzările au ca rol protejarea securității naționale

Ministrul belgian de Externe, Sophie Wilmès, le-a spus parlamentarilor că expulzările au fost „legate de securitatea noastră națională”. Vorbind în fața parlamentului, Wilmès a spus că 21 de membri ai personalului de la ambasada Rusiei la Bruxelles și de la consulatul din Anvers au fost rugați să părăsească țara, acordându-le două săptămâni pentru a pleca.

Ea a adăugat că mișcarea a fost făcută împreună cu vecinul Belgiei, Țările de Jos, al cărui minister de Externe a declarat că va expulza 17 ruși.

Taoiseach Micheál Martin, prim-ministrul irlandez, a declarat parlamentarilor că guvernul său a expulzat patru diplomați ruși după ce a primit sfaturi de securitate de la oficialii săi de informații. Martin a spus că oficialilor li s-a cerut să părăsească statul „pentru că activitățile lor nu sunt în conformitate cu standardele internaționale de comportament diplomatic”.

Ambasada Rusiei la Dublin a declarat că a respins „decizia fără temei”, adăugând că aceasta va „deteriora în continuare relațiile ruso-irlandeze”, potrivit BBC.

Între timp, un oficial ceh a declarat agenției de presă AFP că diplomatul expulzat din Praga este ambasadorul adjunct al Rusiei. „Împreună cu aliații noștri, reducem prezența informațiilor ruse în UE”, a scris Ministerul de Externe ceh pe Twitter.

Rusia a răspuns cu o mișcare reciprocă

Miercuri, Polonia a expulzat 45 de diplomați acreditați pentru implicarea în spionaj suspectat în țară. Ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski a scris pe Twitter că oficialii polonezi de informații „demontează rețeaua de servicii speciale ruse din țara noastră”.

Și la începutul acestei luni, Bulgaria, Lituania, Letonia și Estonia au expulzat un total de 20 de angajați ai ambasadei ruse, care aveau legături cu activități „contrare statutului lor diplomatic”.

Rusia are tendința să răspundă la astfel de decizii cu mișcări reciproce, iar astăzi a anunțat expulzarea a 10 diplomați din Estonia, Letonia și Lituania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel