Rusia pare să creeze condițiile pentru operațiuni sub steag fals în Moldova și Belarus (Institutul pentru Studiul Războiului)

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american care analizează zi de zi evoluția războiului din Ucraina, arată în cea mai recentă analiză faptul că Rusia lui Putin s-ar pregăti pentru operațiuni sub steag fals atât în Moldova (Transnistria), cât și în Belarus.

Studiul ISW spune că Rusia nu are capacitatea militară de a ataca Moldova, însă o astfel de operațiune ar submina statul condus de Maia Sandu.

Kremlinul pare să creeze condițiile pentru operațiuni sub steaguri false la granița internațională din regiunea Cernihiv și în Republica Moldova.

De asemenea, Rusia pare să stabilească condițiile de informare pentru a organiza o operațiune cu steag fals în Transnistria ocupată, în Republica Moldova.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe data de 23 februarie faptul că forțele ucrainene plănuiesc să desfășoare o provocare armată contra Transnistriei în perioada următoare. Ministerul Apărării din Rusia a spus că forțele ucrainene se vor îmbrăca ca militari ruși și vor organiza o presupusă ofensivă rusă de pe poziții din Transnistria. Guvernul moldovean a negat acuzațiile oficialilor ruși.

Probabil că Ministerul Apărării a căutat să promoveze această narațiune falsă pentru a denatura avertismentul președintelui ucrainean Zelenski adresat președintelui moldovean Maia Sandu, conform căruia Kremlinul pregătește provocări în Moldova, însă și oferta lui Zelenski de a ajuta Moldova dacă forțele ruse din Transnistria amenință integritatea teritorială a Ucrainei.

Transmiterea de către Ministerul Apărării a acestei narațiuni false nu arată faptul că Vladimir Putin intenționează să atace Republica Moldova deoarece nu are capacitatea militară, deși indică o escaladare a eforturilor sale continue de subminare a statului moldovean.

Cu privire la Belarus...

Comandamentul Operațional de Nord al Ucrainei a declarat că scopul acestor operațiuni sub steag fals ar fi acela de a acuza forțele ucrainene de încălcarea integrității teritoriale a unei țări nespecificate, foarte probabil cu referire la Belarus. Este posibil ca Kremlinul să pregătească atacuri sub steag fals pentru a constrânge Belarusul să intre în război, ca urmare a declarației președintelui belarus Alexander Lukașenko din 16 februarie, potrivit căreia Belarusul va intra în război doar dacă va fi atacat de Ucraina.

Ministerul belarus al Apărării a declarat la 21 februarie că forțele belaruse au observat o acumulare de forțe ucrainene la granițele sale. ISW continuă să evalueze că un atac belarus sau rusesc asupra regiunilor din nordul Ucrainei este foarte puțin probabil, dar Rusia caută să forțeze mâna lui Lukașenko sau să dea vina pe Ucraina pentru extinderea războiului pentru a submina sprijinul acordat Kievului. O astfel de operațiune cu steag fals ar putea, de asemenea, să aibă ca scop fixarea forțelor ucrainene la granița de nord, într-un efort de a slăbi apărarea ucraineană în estul Ucrainei și pregătirile pentru operațiunile de contraofensivă.

Continuarea războiului - idei principale din analiza ISW

Președintele rus Vladimir Putin continuă să susțină o retorică generală în discursuri publice care i-au oferit oportunități pe care nu le-a folosit pentru a modela spațiul informațional rusesc înainte de aniversarea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Putin a încercat probabil să minimizeze recentele valoane de critici cu privire la integrarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DNR/LNR) în Forțele Armate Ruse. 

Putin pare mai preocupat să facă apel la ideologii ultranaționaliști pro-război și la gesturi retorice obosite decât să prezinte orice nouă abordare pentru atingerea obiectivelor Kremlinului în Ucraina. 

Informațiile din interior indică faptul că Putin este pregătit ca Rusia să sufere un război prelungit, costisitor și epuizant, sub convingerea că războiul va obosi sprijinul occidental.

O sursă rusă a încercat să prevină discuțiile occidentale cu privire la eliberarea de informații clasificate cu privire la considerentele Chinei de a oferi Rusiei un ajutor letal.

Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigozhin a anunțat că Ministerul rus al Apărării (MOD) a îndeplinit cererea completă de muniție de artilerie a Grupului Wagner pe 23 februarie, ca urmare a sprijinului imens acordat lui Prigojin în spațiul informațional rusesc.Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Svatove și Kreminna.

Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul lui Bakhmut, în zona orașului Avdiivka-Donețk și în vestul regiunii Donețk.Autoritățile ruse au anunțat că au finalizat reparația șoselei Podului Strâmtoarea Kerci înainte de termen.

Oficialii ruși de ocupație continuă eforturile de militarizare a copiilor ucraineni prin instalarea de programe educaționale militar-patriotice în zonele ocupate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel