Rusia părăseşte ISS. Rogozin, şeful Agenţiei Spaţiale Ruseşti, a făcut anunţul

Foto de NASA Imagery pe Pixabay
Foto de NASA Imagery pe Pixabay

Dmitry Rogozin, şeful Agenţiei Spaţiale a Rusiei, a anunţat că ruşii se vor retrage de pe Staţia Spaţială Internaţională, confirmând astfel zvonurile care circulau de la începutul războiului. 

"Decizia a fost luată deja, nu suntem obligaţi să discutăm despre ea public. Pot spune doar atât. În concordonanţă cu obligaţiile noastre, ne vom informa partenerii despre încetarea lucrului pe Staţia Spaţială Internaţională, cu preaviz de un an de zile", a declarat directorul general Roscosmos, Dmitry Rogozin, citat de Bloomberg

La începutul lunii aprilie, Rogozin a ameninţat că Rusia se va retrage de pe ISS, dacă SUA şi Canada nu ridică sancţiunile impuse companiilor din industria spaţială rusească. 

Până la războiul din Ucraina, ISS a rămas unul dintre puţinele locuri în care Rusia şi SUA au putut colabora, în ciuda relaţiilor internaţionale tensionate. 

NASA, care plănuieşte să mai ţină staţia în funcţiune până în 2030, a folosit rachetele Soyuz ale Rusiei pentru a transporta astronauţi până la şi de la ISS din 2011 încoace. Acum, însă, NASA se bazează pe zboruri spaţiale operate de companii private, cum ar fi SpaceX. 

Rusia va relua programul lunar

Rusia intenţionează să-şi reia programul lunar şi să lanseze complexul robotic Luna-25, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, scrie Interfax.

"Vom relua programul lunar. Vorbim despre lansarea din cosmodromul Vostochny a aparatului automat al complexului robotic spațial Luna-25", a spus el în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de stat cosmonauților.

„Trebuie să facem față cu succes provocărilor din explorarea spațiului pentru a rezolva mai eficient sarcinile de dezvoltare națională aici pe pământ, pentru a ne consolida securitatea și suveranitatea tehnologică, pentru a crea dezvoltări avansate în domeniul roboticii și microelectronicii, ecologiei și medicinei”, a adăugat Putin.

„Vom duce la îndeplinire programul nostru lunar”, a spus Putin. El a amintit că programul Luna-25 ar trebui implementat în al treilea trimestru al acestui an.

Adresându-se șefului Roskosmos, Dmitri Rogozin, președintele a întrebat: ”Vom avea timp?”. Rogozin a răspuns: ”Trebuie”. ”Vom continua să lucrăm”, a promis președintele Federației Ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel