Rusia o scoate pe Victoria Nuland de pe lista cu persoane indezirabile

Victoria Nuland va efectua o vizită la Moscova.

Rusia o va scoate de pe lista neagră cu persoane non-grata pe subsecretarul american de stat Victoria Nuland, astfel încât acesta să poată efectua o vizită oficială la Moscova, după ce Washingtonul a acceptat la rândul său să revoce o interdicţie similară pentru un cetăţean rus, relatează duminică Reuters, scrie Agerpres. 

Victoria Nuland începe luni o vizită de trei zile la Moscova, într-o perioadă de relaţii încordate între Rusia şi SUA. Ea va avea întâlniri cu responsabili ruşi de rang înalt şi va aborda chestiuni bilaterale, regionale şi globale, potrivit Departamentului de Stat american.

Pe lista cu ”sancțiuni”



Ea a fost pe lista noastră cu sancţiuni, care înseamnă că o persoană nu poate trece frontiera Rusiei, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. Ei (SUA) au inclus reprezentanţi ruşi şi experţi de politică externă pe lista lor de sancţiuni. Aşadar, în acest caz problema a fost soluţionată pe bază paritară. Da, ea (Victoria Nuland) va veni în Rusia, a mai spus Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a clarificat mai târziu într-o declaraţie acordată postului de radio Govorit Moskva că un cetăţean rus a fost scos de lista americană cu sancţiuni, fără a-i preciza numele.

Rusia acuză trei diplomaţi americani de furt şi cere SUA să le retragă imunitatea

Rusia a cerut vineri Statelor Unite să retragă imunitatea diplomatică a trei angajaţi ai ambasadei americane de la Moscova, pe care-i acuză de comiterea unui furt şi ameninţă că-i va expulza dacă Washingtonul nu dă curs acestei solicitări, care în eventualitatea acceptării ei de către SUA ar permite justiţiei ruse să-i judece pe respectivii diplomaţi americani, mai scrie Agerpres. 

Ministerul de Externe rus a trimis o notă ambasadei SUA cu solicitarea de ridicare a imunităţii diplomatice în vederea urmăririi penale a trei angajaţi ai misiunii diplomatice americane, ca urmare a identificării lor drept suspecţi ai unui furt din bunurile personale ale unui cetăţean rus, anunţă agenţia TASS, citată de EFE.

În cazul refuzului ridicării imunităţii, aceste persoane vor trebui să părăsească imediat teritoriul Rusiei, se mai arată în acea notă.

Aveau imunitate diplomatică 



Potrivit agenţiei Interfax, cei trei diplomaţi americani au furat un rucsac al unui cetăţean rus într-un bar moscovit. Ei având însă imunitate diplomatică, autorităţile ruse nu pot lua măsuri legale împotriva lor.

Degradarea anul acesta a relaţiilor dintre Moscova şi Washington a fost ilustrată şi prin expulzări reciproce de diplomaţi sub diferite justificări.

În aprilie, Statele Unite au impus Rusiei sancţiuni şi au expulzat zece diplomaţi ruşi, acuzând o interferenţă a Moscovei în alegerile prezidenţiale desfăşurate anul trecut în SUA, orchestrarea atacului cibernetic masiv SolarWinds şi acţiunile Rusiei în Ucraina sau Afganistan. Moscova a răspuns prin expulzarea unui număr identic de diplomaţi americani, a interzis misiunilor diplomatice americane din Rusia să angajeze personal local şi a limitat deplasările diplomaţilor americani.

Au convenit la summitul de la Geneva



În iunie, preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Joe Biden, au convenit la summitul de la Geneva să elimine reciproc obstacolele în desfăşurarea activităţii misiunilor diplomatice şi revenirea la post a ambasadorilor rus şi american la Washington, respectiv Moscova.

Cu toate acestea, un grup de senatori americani, atât democraţi cât şi republicani, au cerut recent expulzarea a 300 de diplomaţi ruşi, ca răspuns faţă de restricţiile impuse de Moscova personalului diplomatic american şi interdicţiei angajării de personal local, măsură în urma căreia misiunile diplomatice americane din Rusia au fost nevoite să concedieze 182 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel